Režisér Slávek Horák | foto: archiv Slávka Horáka

Film o Václavu Havlovi dostal nejvyšší podporu, 14,5 milionu korun

  • 89
Rada Státního fondu kinematografie podpořila osm chystaných hraných filmů celkem 64 miliony korun. Nejvyšší hodnocení i částku dostal životopisný Havel. Na projekt Slávka Horáka, tvůrce Domácí péče, půjde z fondu 14,5 milionu korun.

Horákův film sleduje události v životě Václava Havla od roku 1968 přes vpád vojsk a období, kdy se jako zakázaný autor stáhl na chalupu u Trutnova, až k událostem roku 1989 a proměně vztahu k Alexandru Dubčekovi. Zabývá se i Havlovým manželstvím s Olgou, který komplikovala oboustranná nevěra.

Druhou nejvyšší částku, 11 milionů korun, získaly dva tituly. Projekt Bohdana Slámy Krajina ve stínu čerpá ze skutečných události v česko-rakouském pohraničí za druhé světové války a po jejím konci, kdy po hromadném lynči musí žena zabitého muže utéct a se zbytkem rodiny živořit v lese.

Rovněž 11 milionů dostane film Admin, který natáčí Olmo Omerzu. Příběh začíná pátráním po pachateli mnohamilionové krádeže, ale vypovídá hlavně o virtuálně propojeném světě a jeho dopadu na rodinu a její členy. Z dětských snímků má 7,5 milionu korun film režiséra Petra Oukropce Mazel a tajemství lesa, jehož hrdina zažije po rozvodu rodičů dobrodružství na táboře.

Sportovní drama Poslední závod vylíčí tragédii z roku 1913, kdy zahynuli průkopníci českého lyžování Bohumil Hanč a Václav Vrbata. Autor Tomáš Hodan v režijním debutu ukáže život v Krkonoších a napětí mezi místními Čechy a Němci. Podpora činí sedm milionů korun.

Také na psychologické drama Oběť, které připravuje režisér Michal Blaško, půjde sedm milionů korun. Popisuje adaptaci cizinců v české společnosti na osudu Ukrajinky, jež hledá spravedlnost pro syna, kterého údajně napadli Romové.

Znovu míří příspěvek i k Václavu Kadrnkovi, jenž Zprávou o záchraně mrtvého zakončí svou trilogii o vztahu otce a syna, započatou díly Osmdesát dopisů a Křižáček. Otec v kómatu, syn postižený stejnou dědičnou chorobou; to je výchozí situace projektu podpořeného pěti miliony korun.

Milion korun pak míří k dramatu Alejandra Fernándeze Almendrase s názvem Hra. Nový ředitel divadla v Kladně prosadí do repertoáru náročnou inscenaci klasické hry Faidra a způsobí tak problémy nejen u lidí z města zvyklých na líbivější zábavu, ale také ve vlastní rodině.