Seriál Dobrá čtvrť

Seriál Dobrá čtvrť - Fotografie ze seriálu Dobrá čtvrť. | foto: Česká televize

V Dobré čtvrti se zatím žije dobře. I divákovi

  • 11
Bydlí tam vesměs šikovní, osobití a před kamerou až překvapivě přirození mladí herci.

To je první příjemné překvapení seriálu Dobrá čtvrť, který včera pod vlajkou České televize vytáhl do podzimní bitvy příběhů na pokračování.

Druhou radost slibují dobře napsané, jasně vyhraněné charaktery. Pak je požitkem sledovat třeba provokativní hrátky Marthy Issové a Tomáše Hanáka coby dcery a otce, zvláště když dávají tušit, že mezi nimi může nastat i dusno, vlídné přestřelky školníka alias Milana Šteindlera s ředitelem v podání Jiřího Schmitzera – a hlavně skvostné duo jízlivé matky a její staropanenské dcery v podání Jiřiny Jiráskové a Jany Preissové, které jako by si polidštilo rozehrávku slavné filmové Pianistky.

Třetí potěšení má jméno filmařina. Vedle salonních telenovel uzavřených jen mezi koupelnou, kuchyní, kanceláří a ložnicí se Dobrá čtvrť přece jen rozmáchla. Vyšla do reálných prostředí a režisér Karel Smyczek probouzí hravost svých dávných filmů pro mládež, když kromě efektních akcí slaňování či náladových popisů "mladých a neklidných“ na koloběžkách krok za krokem vylaďuje i malé vtipné detaily jako objevování básní v plyšovém medvědovi k narozeninám.

Zatím se tedy v Dobré čtvrti žije dobře i divákovi, až na dva malé otazníky. První se týká Kavčích hor: proč probůh seriál o maturantech, který navíc začíná prvním školním dnem, vytáhly až v druhé půli září?

Druhý visí nad sociálními motivy, jež se tu derou do popředí. Nejde vůbec o to, že by je snad televize měla pomíjet ve snaze "nezatěžkat“ očekávanou legraci o študácích a kantorech existenčními problémy hrdinů, zejména rodičů, ale o způsob, jak je přijímají právě mladí.

Neboť vzpoury a útěky z domova patří k dospívání stejně jako drsné pokusy postavit se na vlastní nohy, jak ukážou další díly. Ale kastovní, ba "třídní“ rozdíly mezi žitím ve vile a v paneláku prožívají tak křiklavě spíše generace rodičů a prarodičů než dnešní maturanti, pro něž jsou ukazatelem společenské prestiže jiné věci než adresa.

Třeba na ně dojde příště. Bylo by škoda, kdyby u seriálu slibujícího s nadsázkou "sex, drogy a rokenrol“ generace roku 2005 zůstali jen dříve narození, kdežto teenagerům se zalíbí mezi VyVolenými.

,