Yul Brynner ve filmu Sedm statečných z roku 1960 | foto: MGM

TELEVIZIONÁŘ: Na náhradníky zapomeňte. Tohle je Sedm statečných

  • 18
Hned pětkrát se během posledních dní objevilo v tuzemském vysílání Sedm statečných – ale ve všech pěti případech šlo o pochybnou předělávku z roku 2016. Naštěstí originál nezmizel.

Bude k vidění v neděli na ČT2, dvaašedesát let poté, co legendární western Sedm statečných natočil John Sturges podle japonského snímku Akiry Kurosawy Sedm samurajů.

Nikdo z hlavních představitelů už nežije, takže nepotvrdí žádnou z historek, jež kolem natáčení Sedmi statečných kolovaly. Třeba jestli opravdu herci v rolích pistolníků chránících mexickou vesnici navzájem soupeřili o co největší pozornost kamery nebo zda jejich filmového protivníka skutečně vycvičili praví bandité z okolních hor.

Nicméně řada svědectví dokládá, že největší válku spolu sváděli tenkrát již slavný Yul Brynner a vycházející hvězda Steve McQueen a že se usmířili až po letech. V roce 1980 McQueen už s vědomím, že má nevyléčitelnou rakovinu, zavolal Brynnerovi.

Poděkoval mu, že ho nenechal z filmu vyhodit, přestože mohl využít svého vlivu, když se cítil být McQueenovou postavou ohrožen. Brynner svůj postoj s nadsázkou označil za královské gesto, neboť „Já jsem král a ty jsi princ rebelů“. McQueen zemřel v témže roce, Brynner pět let poté.