TELEVIZIONÁŘ: Robert Downey Jr. se vrací do seriálu. Hned ve čtyřech rolích

  • 2
Pod názvem Sympatizant se na HBO objeví dobový špionážní thriller, který láká na ojedinělý herecký comeback. Po více než dvaceti letech od chvíle, kdy se objevil v seriálu Ally McBealová, se totiž na obrazovku vrací hvězdný filmový herec Robert Downey Jr.

Komiksový Iron Man a čerstvý nositel Oscara za vedlejší roli v životopisu Oppenheimer má navíc výsadu, že v jeho případě nejde o běžnou seriálovou postavu, Downey Jr. ztvární v Sympatizantovi hned čtyři různé role, mimo jiné kongresmana, agenta CIA či hollywoodského režiséra.

Také se v prvních ukázkách jako chameleon mění z plešatého tatíka přes zrzka s doutníkem po plážového povaleče. Sedmidílný příběh sleduje dvojitého agenta sloužícího rozvědce socialistického Vietnamu i tajné službě jihovietnamského režimu, s jejímiž exponenty se po pádu Saigonu vydá do amerického exilu, kde v komunitě krajanů ve své tajné misi pokračuje.

Seriál vznikl podle stejnojmenného románu vydaného i v češtině, který napsal jako svůj debut Viet Thanh Nguyen, americký literát vietnamského původu, a rovnou za něj dostal vedle jiných poct prestižní Pulitzerovu cenu.

Autor mnohé z popisovaných událostí zná, je totiž synem uprchlíků ze severního Vietnamu, kteří se na jih přestěhovali v roce 1954 a po pádu Saigonu v roce 1975 utekli do Spojených států.

Kromě Downeyho Jr. a úspěšné předlohy budí zvědavost jméno režiséra: Sympatizanta vytvořil Park Chan-wook, do jehož filmografie patří proslulé snímky Old Boy, Komorná či Podezřelá.

Točilo se v Thajsku a hlavní roli ztělesnil Scott Ly, který si získal fanoušky už v Turistickém průvodci láskou. Mimochodem i jeho rodina emigrovala ze Saigonu.