TELEVIZIONÁŘ: Mrtví kaskadéři, zlí indiáni. Antimayovka Rio Grande žije

  • 8
Někomu vadí četné, třebaže prý autentické zpěvy kavaleristů, někomu zase pojetí ve stylu antimayovek. Pravda je, že ze současného pohledu je slavný western Rio Grande, který v neděli připomene ČT2, politicky nekorektní. Apače líčí jako divochy, kteří si nezaslouží slitování.

Jenomže tehdy se psal rok 1950 – sám představitel hlavní role John Wayne později přiznal, že ve filmu viděl paralelu s korejskou válkou – a jeho hrdina měl jiné starosti. Do posádky, jíž velí, totiž přijde jeho syn; odvést si ho chce matka, která manžela opustila, když za občanské války nechal na rozkaz Unie vypálit ženinu jižanskou plantáž; k tomu indiáni vykopou válečnou sekyru. 

A navíc si musel herec hlídat svůj netypický knírek i menší tupé, které nosil, aby vypadal starší. Poprvé byla jeho partnerkou Maureen O’Hara, s níž pak točil ještě čtyřikrát a vytvořili jeden z nejmilovanějších párů Hollywoodu. Že Rio Grande nebyla idyla, vylíčila herečka ve svých pamětech, kde tvrdí, že několik kaskadérů na koních zapadlo v bahnité řece a jejich těla nebyla nikdy nalezena. 

Přesto snímek režiséra Johna Forda žije i po více než půlstoletí, a dokonce se dostal do knihy 1001 filmů, které musíte vidět, než zemřete.

Další tipy z televizního programu