Snímek z natáčení pořadu Peče celá země. Foto: Česká televize - Mikuláš Křepelka) | foto: Česká televize - Mikuláš Křepelka

TELEVIZIONÁŘ: Vrací se Peče celá země a pak i oheň, voda, vítr. Vše při starém

  • 4
Protože veřejnoprávní obrazovka si na rozdíl od komerčních stanic nemusí lámat hlavu s povánočním úbytkem reklamy, zamíří na víkendový start nového roku hned se dvěma sobotními premiérami: se soutěží Peče celá země a s portrétem zpěváka Dalibora Jandy.

Ovšem zase tak úplné novinky to nejsou. Klání amatérských pekařů a cukrářů totiž vstupuje už do svého třetího ročníku, opět je hostí barokní zámeček Bon Repos u Lysé nad Labem a klasiku svého druhu představují rovněž první soutěžní úkoly, od sladkého chlebíčku po vůni kokosu.

Titul Dalibor Janda – oheň, voda, vítr zase dává najevo, že zůstane zachována struktura sobotního večera na ČT1, kde zábavu doplní dokumenty věnované některé ze známějších celebrit. Umělci s nižším obecným povědomím se tak budou zřejmě i nadále vyskytovat na stanici ČT art.

Medailon připravený k sedmdesátým narozeninám trojnásobného vítěze ankety Zlatý slavík, interpreta hitů jako Oheň, voda, vítr, Žít jako kaskadér nebo Hurikán, shrnuje Jandovu cestu z moravské vsi přes pracovní zastávku na ruzyňském letišti až k prvním vystoupením v pražském klubu Alhambra a průlomovým šlágrům Dívka z prázdné tramvaje nebo Jahodový koktejl.

Tvůrci se nevyhnou ani bolestným okamžikům, počínaje propadem kariéry po roce 1989 a konče největší soukromou tragédií, ztrátou syna.

Otázkou však zůstává, co dosud nevyřčeného může premiérová zpověď objevit. Zejména pak nad rámec staršího dokumentu Tajemství Dalibora Jandy, v němž už vystupovala zpěvákova dcera Jiřina, jež se také věnuje hudbě, nebo pořadu 13. komnata Dalibora Jandy, ve kterém se rovněž zmiňovala synova sebevražda.