Greta Thunbergová a další aktivisté v oblasti změny klimatu demonstrují před švédským parlamentem ve Stockholmu. (25. září 2020) | foto: AP

TELEVIZIONÁŘ: Školačka, která stávkovala. Je to hlas budoucnosti?

  • 50
Půl světa jí tleská, druhá půlka vidí rudě, sotva zaslechne její jméno. Teď dostane šanci se představit blíže, v britském dokumentu s názvem Greta Thunbergová – hlas budoucnosti, který se vysílá v neděli večer.

Vypráví o novodobé ekologické kazatelce, švédské školačce, která si už jako žákyně deváté třídy vyrobila transparent a postavila se s ním před budovu parlamentu ve Stockholmu. Napsala na něj „Školní stávka za klima“. 

Tehdy ji ještě nikdo neznal, brzy se však stala hvězdou aktivistické scény, na niž vstoupila s prohlášením: „Protože vy dospělí se o mou budoucnost nestaráte, musím se o ni postarat já sama.“

Film o nadšené fanynce přírodovědných dokumentů Davida Attenborougha natočil režisér Jordan Hill, který má ohledně dokumentárních portrétů vskutku široký záběr. 

Jenom v poslední době stihl zaznamenat manžele Obamovy i „sólově“ život Michelle Obamové po odchodu z Bílého domu, dále případ Harveyho Weinsteina či profily herců Willa Smithe a Eddieho Murphyho. 

Zkrátka Jordan Hill si vybírá celebrity, k nimž už patří i Greta Thunbergová varující v dokumentu: „My jsme mladí. My v tom budeme muset žít.“ Jestli takhle zní hlas budoucnosti lidstva, nechť posoudí divák.