Z filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové (1966). Na snímku s Richardem Burtonem | foto: AP

TELEVIZIONÁŘ: Svatba, rozvod, svatba, rozvod. Taylorová a Burton zblízka

  • 0
V premiérovém cyklu Ikonické páry Hollywoodu přijde v neděli řada na dvojici, která by mohla být symbolem hvězdného systému továrny na sny.

O Elizabeth Taylorové snili muži, o Richardu Burtonovi ženy, navenek spolu ladili až pohádkově, ve skutečnosti jejich soužití připomínalo spíše vleklou válku. Dělil je už jejich původ. 

Taylorová vyrůstala jako hýčkaná dětská hvězdička, již proslavil film Lassie se vrací, zatímco Burton pocházel z neúplné hornické rodiny s dvanácti sourozenci, odkud se ke slibnější životní perspektivě dostal až díky svému učiteli a před kameru pronikal postupně přes rozhlas a divadlo. 

S Taylorovou se seznámil při natáčení Kleopatry. A přestože tehdy oba měli své partnery, propadli vzájemné vášni korunované sňatkem – pro herečku to bylo již páté z jejích osmi manželství. 

Výbušný vztah plný konfliktů pomohl sice jejich jiskřivému hereckému partnerství ve filmech Zkrocení zlé ženy nebo Kdo se bojí Virginie Woolfové, zato v soukromí dospěl k rozvodu. 

Přesto se rok poté vzali znovu; a opět po roce se zase rozvedli. Hrdinové jako vystřižení z romantické fráze „nemohli žít bez sebe ani spolu“ se už nedožili společného životopisu Burton a Taylorová, kde je hráli Dominic West a Helena Bonham Carterová.