Záběr ze snímku Mladý Karel Marx

Záběr ze snímku Mladý Karel Marx | foto: Diaphana Distribution

TELEVIZIONÁŘ: Svátek práce slaví už dvě stě let Mladý Karel Marx

  • 5
Svátek práce se u nás díkybohu už přetavil spíše v máchovský den milenců, které povyk drobných manifestací sotva vyruší, nicméně letos jej předznamená ve starém duchu Mladý Karel Marx.

Televizní premiéru zažije francouzsko-belgicko-německý film v sobotu na ČT 2, týden před dvoustým výročím Marxova narození, a vykazuje docela bizarní zákulisí. 

Natočil jej totiž bývalý haitský ministr kultury Raoul Peck, nominovaný na Oscara za dokument Nejsem tvůj negr, který má za sebou i politické snímky Lumumba, Někdy v dubnu nebo Pád vládce. V životopisu sleduje, jak zadlužený šestadvacetiletý Marx žijící s manželkou v pařížském exilu pozná Friedricha Engelse, jímž zprvu pohrdá, ale posléze spolu začnou chystat světovou revoluci. 

Marxe hraje August Diehl, představitel gestapáka z Hanebných panchartů, Engelse zase Stefan Konarske známý z německých krimiseriálů a Marxovu ženu Vicky Kriepsová, hvězda Niti z přízraků. Najde se i česká stopa: plzeňský rodák Ivan Franěk ztělesnil anarchistu Bakunina, jenž se zúčastnil příprav takzvaného májového povstání v Čechách v roce 1849. 

Ale nejlepším tuzemským odkazem Marxe je fakt, že jeho životopisy už nemusíme ani točit, ani se na ně dívat.

Další tipy z televizního programu