Záběr z přímého přenosu Kabaretu Pot a Lesk, kterým zahájila činnost televize...

Záběr z přímého přenosu Kabaretu Pot a Lesk, kterým zahájila činnost televize Naživo. | foto: Jiří Šeda

Televize Naživo končí s vlastním vysíláním, bude točit pořady pro jiné

  • 3
Televize Naživo mění po dvou měsících od svého startu dosavadní podobu. Od 20. ledna končí s vlastním terestrickým vysíláním, připravuje však nadále pořady pro jiné kanály i televize.

Televizi Naživo založily spřátelené soubory Cirk La Putyka, Jatka78 a společnost režiséra Viktora Tauše Heaven’s Gate v reakci na vládní opatření, aby podpořily uvádění živé kultury. Od 20. listopadu stanice odvysílala 59 premiér, z toho 21 přímých přenosů.

„Původní plán počítal s tím, že se již v únoru začne zkoušet a živá kultura se začne vracet do divadel i koncertních sálů. Bohužel současná nejasná perspektiva vyžaduje změnu konceptu,“ vysvětluje Viktor Tauš.

„Nyní je čas vymýšlet nové formáty, rozvíjet další nápady, oslovovat diváky skrze jiné kanály,” dodává Rosťa Novák z Cirku La Putyka. 

Tvůrci nezastírají ani ekonomické důvody, proč přímé vysílání Televize Naživo končí. 

„Kvalitně připravovaná televize založená na živých přenosech divadelních představení či koncertů je v terestrickém vysílání finančně náročná. I když stále jednáme, v tuto chvíli nemáme partnera na další vysílání,” uzavírá Štěpán Kubišta z Jatek78.  

Zakladatelé projektu podotýkají, že stanice umožnila mnoha souborům hrát naživo a stát po dlouhé době na jevišti před diváky - i když televizními. Zároveň dala práci stovkám lidí z kulturních i technických oborů, kteří by jinak neměli ve své oblasti uplatnění. 

Vedle divadelních inscenací nabídla i unikátní koncerty Lenky Dusilové či Báry Polákové. Veškeré pořady jsou na platformě stále dostupné za poplatek, z nějž polovina putuje jednotlivým souborům a polovina na vznik nových pořadů.