Steven Spielberg | foto: Corbis, Profimedia.cz

Steven Spielberg stihl dva filmy za rok

Králi vypravěčů Stevenu Spielbergovi bude devětapadesát, ale svým pracovním tempem předbíhá i mladíky. Za letošek stihl dva filmy – a jaké!

Sci-fi hit letní sezony Válka světů, jenž v kinech světa utržil na půl miliardy dolarů, nyní vychází v Česku na DVD. A souběžně má ve Spojených státech v předvečer Štědrého dne premiéru další režisérova novinka, historický thriller Mnichov.

Další země uvidí film s hlavní hereckou trojicí, již tvoří Eric Bana, Daniel Craig a Geoffrey Rush, teprve v lednu, česká premiéra bude 2. února 2006.

Válka světů natočená podle románu H. G. Wellse, kterou v českých kinech dosud vidělo čtvrt milionu lidí, přijde dnes na trh ve speciálním dvoudiskovém vydání.

Kromě filmu s Tomem Cruisem v hlavní roli dosud nezodpovědného otce, jenž chrání před vesmírnými vetřelci vlastní děti, nabídne DVD i řadu doplňků.

Režisér tu zveřejňuje své představy, návrhy robotů nebo deníky zaznamenávající natáčení na východním a západním pobřeží Států.

Zatímco však do zákulisí Války světů nechá nahlédnout zblízka, Mnichov ještě nikdo neviděl – a hned tak neuvidí. Před premiérou 23. prosince se nebudou konat ani obvyklé novinářské projekce s tiskovými konferencemi či rozhovory pro televize. Spielbergův mluvčí sdělil, že režisér "nechce nikoho ovlivňovat předtím, než film uvidí a udělá si vlastní názor".

Nezvyklý postup má své důvody: Mnichov se totiž týká výbušné politické látky. Popisuje, jak po olympijských hrách v Mnichově roku 1972, kde palestinští teroristé ze skupiny Černé září zavraždili jedenáct izraelských atletů, vyslala vláda Izraele po stopě zabijáků skupinu agentů tajné služby Mossad.

A film sleduje, jak zvažují smysl pomsty. Nedočkavé publikum zatím zná jen upoutávku s hojně citovaným výrokem Goldy Meirové, že každá civilizace pozná nutnost vyjednávat kompromisy s vlastními hodnotami. Přetřásají se také průvodní okolnosti filmu, například protesty žijícího člena vražedného mnichovského komanda nebo záhadný požár náklaďáku, který vezl z Německa na Maltu filmařskou výbavu.

Ačkoli místní policie vyšetřila, že za nehodu mohlo přehřátí způsobené horkým maltským létem, obavy z možného teroristického útoku nezahnala.

Snímek natáčený od června do září kromě Malty ještě ve Francii a v Maďarsku bude svým způsobem ojedinělý. Mnichovské tragédii se zatím věnoval jen televizní film s Michaelem Yorkem Meč Gideonův nebo dokument Jeden den v září, jehož vypravěčem byl Michael Douglas.

Spielbergův Mnichov zjevně míří vysoko, neboť díky předvánočnímu startu ve Státech ještě stíhá možnost bojovat o Oscara. A fanoušci mu sošku už teď na internetu přisuzují, byť jiní ve filmu vidí "další propagandu proti okupované Palestině".

 

,