Scenáristé stávkovali čtvrt roku.

Scenáristé stávkovali čtvrt roku. | foto: Profimedia.cz

Stávka scenáristů skončila, rychle na Oscary

  • 10
Američtí filmoví a televizní scenáristé ukončili tříměsíční stávku. Na deset tisíc scenáristů se znovu pustí do práce. A zachrání i jubilejní osmdesáté předávání Oscarů, které se koná už 24. února.

"Ulevilo se mi, že muži a ženy v zábavním průmyslu mohou opět pracovat," oddechl si Sid Ganis, prezident americké Akademie filmových umění a věd, která sošky Oscarů uděluje.

Producent oscarové show Gil Cates také okamžitě vyzval scenáristy, aby se pustili do práce. "Uděláme jedničkovou podívanou. Naši scenáristé budou psát velmi rychle," slíbil Cates podle severu BBC News.

Na přípravě večera, jehož průvodcem bude stejně jako loni komik Jon Stewart, se bude podílet tým sedmi až osmi scenáristů.

Více peněz ze stahování filmů
Pro ukončení stávky se vyslovilo přes 92 procent z 3 775 členů Sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA). Vedení sdružení jednomyslně schválilo dohodu dosaženou s hollywoodskými filmovými studii a členskou základnu vyzvalo, aby ji rovněž podpořila.

"Vítězi jsou všichni," komentoval konec stávky prezident televizní stanice CBS Leslie Moonves. "Je to spravedlivá dohoda, s níž společnosti mohou žít. Uznává velký podíl, který scenáristé mají na tomto průmyslu," dodal Monnves, který se účastnil vyjednávání s WGA za Svaz filmových a televizních producentů.

Hlavním požadavkem scenáristů byl vyšší podíl z placeného stahování filmů z internetu. Odbory původně usilovaly o 2,5 procenta z hrubých příjmů distributora, zatímco studia chtěla sazbu udržet na 0,3 procenta.

Předběžně by to mělo být 0,7 procenta (po prvních 50 tisících stažených filmech a 100 tisících televizních pořadech).

"Přestože dohoda možná není perfektní a zasloužili bychom si víc, naše stávka byla úspěšná," uvedli ve svém prohlášení šéfové WGA Patric Verrone a Michael Winship.

Sezona zachráněna
Podle odhadů by příjmy ze stahování filmů a televizních epizod měly ke konci loňského roku dosáhnout 315 milionů dolarů, v přepočtu 5,5 miliardy korun, a téměř 1,2 miliardy dolarů do roku 2011.

Konec protestních akcí pomůže studiím zachránit zbytek televizní sezony 2007/2008. Do práce se vrátí přes deset tisíc scenáristů. Jejich tříměsíční nečinnost ovšem nezasáhla jen samotná studia.

Kvůli stávce se nekonal ceremoniál udílení Zlatých glóbů, což postihlo i další podnikatele − provozovatele limuzín, květináře, dodavatele občerstvení, restauratéry a další.

,