Staromódní thriller s patinou

- Hned úvodní sekvence amerického thrilleru Ronin, situovaná do zapadlé pařížské putyky, prozrazuje jeho staromódnost. Tu potvrdí také následná zápletka tohoto dobrodružství, v němž komando bývalých agentů z různých tajných služeb válčí o kufřík s neznámým obsahem. Skupinka profesionálů vedená energickou blondýnou má vskutku elitní složení: vévodí jí tandem drsňáků Robert De Niro a Jean Reno.

Jako by ti dva patřili do světa, kde místo rafinovaných superzbraní ještě platily pistole a bazuky. Na záměrnou anachroničnost filmu, jejž natočil devětašedesátiletý John Frankenheimer, ostatně upozorňuje i jeho název Ronin. Sextet hlavních postav je tu přirovnáván k samurajům, kteří se ocitli bez pána a museli se živit námezdní prací. Tihle novodobí "roninové" se během své mise střetávají s irskými radikály, ruskými mafiány i se zrádcem ve vlastních řadách. Absolvují při tom sérii přestřelek a honiček, které se z metropole nad Seinou přesunou na Azurové pobřeží a zase zpátky. Francouzské exteriéry dodávají poněkud přespekulovanému příběhu zvláštní patinu: jedno z nejdramatičtějších pronásledování se odehraje v křivolakých uličkách Nice, jiný zuřivý konflikt proběhne v prastarém amfiteátru v Arles mezi zkoprnělými turisty.

Ve Frankenheimerově variaci klasických gangsterek (v Marseille se před čtvrtstoletím odehrával jeho thriller o pašerácích narkotik Francouzská spojka - Dopadení) nechybí ani několik kuriozit. Ruskou krasobruslařku zlikvidovanou přímo během vystoupení ztělesnila bývalá východoněmecká olympionička Katarina Wittová, v roli elegantního překupníka, který se v příběhu rovněž moc neohřeje, se objeví Jan Tříska.

V thrilleru s trochu nepřehledným dějem a krkolomnými zvraty nakonec jako by ani nešlo o to, kdo a jak drahocenný kufřík získá.
Jde v něm spíš o důkaz, že nájemní dobrodruzi ze staré školy mají pořád ještě šanci vůči gangsterům bez jakýchkoli skrupulí. I veterán John Frankenheimer se vzdáleně podobá těm prvým - ve své novince přesvědčil, že sebeefektnějším dráždidlům lze stále konkurovat solidním řemeslem.

Ronin (USA 1998)

režie John Frankenheimer
scénář J. D. Zeik a Richard Weisz (=David Mamet)
hrají Robert De Niro, Jean Reno a další
distribuce Bontonfilm
čas 121 minut, titulky