Hlavní hrdinové filmu Snowboarďáci - Vojtěch Kotek (Rendy) a Jiří Mádl (Jáchym)

Hlavní hrdinové filmu Snowboarďáci - Vojtěch Kotek (Rendy) a Jiří Mádl (Jáchym) | foto: Falcon

Snowboarďáci na DVD pobili Pána prstenů

  • 2
Snowboarďáci jsou nezdolní. Dva roky poté, co se stali hitem kin, změnili historický žebříček v oblasti DVD.

Na moderním nosiči se jich v Česku prodalo sto tisíc kusů. A to přesto, že současně kralovali i pirátskému trhu.

Zaútočí další hity
Teenagerovská komedie režiséra Karla Janáka letos zdvojnásobila svůj loňský prodej a porazila dosavadního rekordmana, závěr výpravné oscarové trilogie Pán prstenů: Dvě věže, jejž se na DVD prodalo přes devadesát tisíc kusů. A to může být teprve začátek zajímavého souboje nové éry.

"Americké tituly mají velmi silnou konkurenci v podobě české tvorby, která na podzim znovu zaútočí: 25. září totiž přijdou na trh Účastníci zájezdu a 2. října Rafťáci," upozorňuje ředitel sdružení DVD Group.cz  Pavel Borowiec na dva domácí hity, které v kinech dávno překonaly hranici půl milionu diváků.

Na rozdíl od slabší loňské nabídky chystá však letošní podzim silné trumfy i na premiérových discích zahraničních děl.

Vrací se Erotikon
Na trh míří Šifra mistra Leonarda, druhé díly rodinných komedií Doba ledová a Garfield nebo třetí dobrodružství Toma Cruise ve filmu Mission: Impossible. Náročnější diváci uvítají Zkrocenou horu či Libertina, milovníci odlehčených žánrů tituly Rychle a zběsile: Tokijská jízda či V jako Vendeta.

Chybět nebude ani česká klasika: Krejčíkův Vyšší princip, Chytilové Ovoce stromů rajských jíme, Kachyňovo Ucho, ale také starší snímky Panenství, U nás v Kocourkově, Nezbedný bakalář a legendární Erotikon.

Z televizní tvorby se na DVD dostane seriál Zdivočelá země, jehož pokračování se právě začíná natáčet. Evropskou tvorbu zastoupí Tristan a Isolda či Drážďany.

Z dárkových kolekcí se na předvánoční trh chystají třeba filmy s hercem Paulem Newmanem či Monster Box James Bond, což je "balení" dvaceti příběhů slavného agenta 007 s českým dabingem.

Skoro půlka domácností
Klasické videokazety se sice ještě drží hlavně mimo velká města, nicméně disky je slovy Borowiece "brutálně válcují". Domácností, jež DVD užívají, bude koncem roku 44 procent a počet disků prodaných od roku 1997 dosáhne deseti milionů.

Módu domácího kina dokládají také "tenké" televizory: letos se jich poprvé u nás prodá víc než tradičních.

Zatímco "na kusy" prodej filmových DVD stále stoupá, tržby rostou pomaleji. "To svědčí nejen o výrazném poklesu cen disků, ale také o tom, jak nedostatečně se u nás chrání práva autorů a distributorů," zmiňuje Borowiec hlavní problém, černý trh s nelegálními kopiemi.

,