Deset, jedenáct, třináct... Záběr na chybějící epizodu  Simpsonových v...

Deset, jedenáct, třináct... Záběr na chybějící epizodu Simpsonových v hongkongské verzi aplikace Disney+. | foto: Profimedia.cz

Na Tchien-an-men se nic nestalo a Čína stáhla další epizodu Simpsonových

  • 5
Z hongkongské verze streamovací platformy Disney+ zmizela další epizoda animovaného seriálu Simpsonovi. Tvůrci v díle narážejí na existenci čínských pracovních táborů. Podobně předloni dopadla epizoda s narážkou na masakr na Náměstí nebeského klidu v roce 1989.

Aktuální absence se týká druhé epizody dosud poslední série amerického seriálu nazvaná One Angry Lisa, ve které si matka Marge pořizuje interaktivní rotoped. Ten ji během cvičení vezme na interaktivní cestu k Velké čínské zdi, kde se nacházejí „bitcoinové doly a pracovní tábory s dětmi vyrábějícími smartphony“.

Britský deník Guardian upozorňuje, že právě Čína čelí dlouhé roky lidskoprávním obviněním týkajícím se pracovních táborů naplněných především menšinovými Ujgury.

Všechny další díly této série jsou přitom v Hongkongu k vidění, pokračuje britský web. Disney+ je zde k dispozici od listopadu 2021. Hongkongská legislativa sice právě v tomto roce schválila zákon o cenzuře filmů s cílem „zajistit národní bezpečnost“, ten by se ale neměl vztahovat na streamovací služby.

Herci mě prosí, abych jim v Simpsonových našel roli, říká šéf českého dabingu

Guardian dále připomíná, že hned od spuštění v nabídce platformy chybí i dvanáctá epizoda šestnácté série. V té se rodina Simpsonových prochází po náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men), kde narazí na tabulku s nápisem: „Na tomto místě se v roce 1989 nic nestalo.“