Simpsonovi - Lisa a Milhouse

Simpsonovi - Lisa a Milhouse - Seriál Simpsonovi (15. řada) - Lisa a Milhouse, z epizody Předsedkyně pro parádu | foto: Česká televize

Simpsonovi dostali podesáté cenu Emmy, na Čechy nezbyla

  • 27
Kreslený seriál Simpsonovi získal už podesáté americkou televizní cenu Emmy pro animované půlhodinové seriály. České studio UPP, nominované za triky pro film The Company, neuspělo.

"Zlatou sošku jsme nakonec bohužel neobdrželi, ale i samotná nominace je velkým úspěchem a vstupenkou k dalším zajímavým projektům," uvedla obchodní ředitelka UPP Monika Pavlíčková.

Udílení cen Emmy za kreativní umění (Creative Arts Emmy Awards) je předzvěstí hlavní show, které se uskuteční 21. září.

Show v Los Angeles se za UPP zúčastnili ředitel Vít Komrzý, supervizor vizuálních efektů projektu Viktor Muller, vedoucí výroby studia UPP Jaroslav Matys, vedoucí matte paintista Jiří Štamfest a také oba vedoucí flame operátoři - Miro Gál a Peter Němec.

Seriál The CompanyPrávě tato pětice byla nominována na Emmy za vizuální efekty pro televizní film The Company. Snímek režiséra Mikaela Salomona podle románu Roberta Littela popisuje boj špiónů proti špiónům od roku 1954 přes Maďarskou revoluci, Zátoku sviní až po pád Sovětského svazu.

"Jedním z významných vizuálních efektů byla třeba kompletace bojových scén v Zátoce sviní. Vytvářeli jsme 3D modely letadel, lodí a multiplikovali je,  zrovna tak jako vojáky, bojující na zemi. Seriál se navíc natáčel v Kanadě, Maďarsku a Puerto Ricu a bylo také potřeba upravit historické dobové vzezření i jednotlivá místa," podotkla Palíčková.

Nejúspěšnější HBO a John Adams
Hrdinou první části udílení cen Emmy se stal seriál Simpsonovi, který dostal jubilejní desátou cenu. Příhody rodinky ze Springfieldu, které se dočkaly i filmové podoby, jsou nejdéle vysílaným animovaným seriálem v historii.

Americká televize Fox vysílá Simpsonovi už devatenáctou sezonu, seriál patří mezi její nejúspěšnější programy. Čeští diváci ho mohou sledovat od roku 1993.

Emmy - cena pro vítězeNejvíce cen během sobotního večera ovšem získala historická minisérie John Adams televize HBO o druhém americkém prezidentovi, která dostala osm ocenění.

Druhým nejúspěšnějším programem se se ziskem čtyř Emmy stal televizní seriál Mad Man, který vypráví příhody lidí pracujících v reklamním průmyslu v New Yorku před půl stoletím.

Cenu Emmy pro nejlepší hostující herečku v dramatu získala Cynthia Nixonová, hvězda seriálu Sex ve městě, za roli matky obviněné z vraždy svých dcer v seriálu Zákon a pořádek.

Nejúspěšnější televizí se stala HBO se šestnácti cenami Emmy, za ní skončily ANS a PBS s devíti oceněními. CBS získala osm Emmy a NBC šest.