Hrdinu seriálu Moscow Noir hraje Adam Palsson

Hrdinu seriálu Moscow Noir hraje Adam Palsson | foto: Skylink7

RECENZE: Moscow Noir líčí, jak zatrolení cizáci způsobí smrt na grilu

  • 0
Osmidílný švédský krimithriller Moscow Noir, jenž má v pátek českou televizní premiéru, vznikl vedle Finska v koprodukci s Litvou, neboť Rusko prý spolupráci na něm odmítlo. Logicky.

Obraz společnosti, kde nitky organizovaného zločinu vedou přes mocné zbohatlíky až k politickým kruhům, totiž Kremlu rozhodně nedělá lichotivou reklamu. 

A to přesto, že se tu hojně zmiňují ruští literární klasikové, ať už je cituje zpitý básník, nebo ať četbu Dostojevského Zločinu a trest doporučuje místní vyšetřovatel, klamně zábavná postavička s notýskem ve stylu poručíka Columba.

Ze seriálu Moscow Noir

Seriál, který vysílá Skylink7, vznikl podle úspěšné knižní trilogie, jejíž autoři Camilla Grebe a Paul Leander-Engström vyšli z vlastních zkušeností.

Odvíjí se jmenovitě od jejího prvního dílu s názvem Dirigent z Petrohradu, ve kterém mladý Švéd, ctižádostivý investiční bankéř, zkouší v Rusku uskutečnit výnosný obchod, přestože průvodní okolnosti silně zavánějí. Až když po každém podpisu při odprodeji akcií následuje střelba, přizná si, že ohrozil nejen sebe, ale i svou vdanou přítelkyni a její dcerku.

Spojení temné severské detektivky s oparem říše zmaru, kde v opuštěných objektech přežívají jen podivní vrátní telefonující kamsi „nahoru“, zatímco oligarchové pořádají nevkusné pompézní večírky, vytváří docela zajímavou náladu divokého Východu na přelomu tisíciletí.

Současně však tvůrci plýtvají prvoplánovými znaky od titulní písně Podmoskevské večery po litry vodky, ale hlavně narážejí na fakt, že svět obchodu je již ze své podstaty „antifilmový“ a že bankéři i mafiáni zosobňují stejně nudnou čeládku, nemluvě už vůbec o komparzu goril za jejich zády.

Naštěstí hrdina porušující sice etiku firmy, leč přesvědčující své šéfy, že „naučíme Rusy kulturu podnikání“, není žádný naivní romantik, nýbrž lstivý manipulátor s vlastním dávným tajemstvím. 

Moscow Noir

50 %

Režie Mikael Hafstrom, Johan Brisinger, Marten Klingberg, předloha Camilla Grebe a Paul Leander Engstrom, hrají Adam Palsson, Karolina Gruszka, Linda Zilliacus, Georg Nikoloff

IMDb: 6.7

Což je svým způsobem zajímavější než tradiční putování od mrtvoly k mrtvole, nastavované ještě zbytečnými flashbacky – i když je třeba ocenit například originální smrt na zahradním grilu; včetně přílohy.

Občas spíše nechtěně pobaví jazyková stránka české verze - „Zatrolení cizáci, vy nás chcete učit obchodovat?“ – ale dvě základní poučky, které hrdina mezi krvavou řeží vyslechne, by mu poskytl každý tuzemský pamětník i bez adrenalinové oblohy.

Zaprvé, Rusko nikdy nepochopíte. Zadruhé, do Moskvy se nejezdí za odměnu. Zlatá slova.