Magdalena Dietlová

Magdalena Dietlová | foto: KORZO

Seriál, který svedl dohromady Dietlovy

Dispečer a děvčátko z kolonie, seriál z počátku 70. let, který se od zítřejšího poledne vrací do nedělního programu ČT 2, připravil nepřímo půdu pro setkání příštích manželů: scenáristy Jaroslava Dietla a tehdejší hlasatelky ostravského rozhlasu Magdy Přikrylové.

Dietl začal s ostravskou televizí spolupracovat v době, kdy se z Prahy vysílala jeho populární soutěž Hádej, hádej, hadači.

Na konci 50. let ještě neexistovala mezi Ostravou a Prahou takzvaná spojovací trasa, takže vznikl nápad, aby v téže době, kdy Praha vysílala Hadače na svém okruhu, uváděla Ostrava verzi vlastní. Zásluhou moderátora Josefa Kobra byla podle pamětníků ostravská verze zábavnější než pražská.

V 60. letech sice Dietl psal pro Prahu, ale Píseň pro Rudolfa III. jej za normalizace dostala mezi nežádoucí autory. V Ostravě se však tehdy točily operety, mezi nimi i Děvčátko z kolonie skladatele Rudolfa Kubína – scénář prý nepoužitelný.

"Tohle by upravil jen Dietl, napadlo mě," vzpomíná režisér Zdeněk Havlíček. Stalo se, Dietla si přitáhla Ostrava, z operety se stal seriál o kapelníkovi hornické dechovky a hlavní roli dostal právě Kobr, byť se uvažovalo i o Jaroslavu Marvanovi. Jména muzikantů Dietl převzal z telefonního seznamu, a zatímco se točilo, v hotelu pilně psal další pokračování.

Když už byl Dietl kvůli Dispečerovi v Ostravě, Havlíček s ním tenkrát točil i soutěž Studio U tří koníčků. Jako moderátorku navrhl Dietlovi ještě nepříliš známou hlasatelku ostravského rozhlasu – a z té se později stala paní Magdalena Dietlová.

,