Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

POSLEDNÍ DOJMY: K síle Černobylu si nemusel seriál nic přidávat

Pětidílná minisérie Černobyl se uzavřela odkazem „Na památku všech, kteří trpěli a obětovali se“. Poctu lidem, jimž z jedné strany hrozila radioaktivita a z druhé sovětská moc, dával projekt najevo od prvních záběrů katastrofy jaderné elektrárny, jejíž osud mimo jiné popsal strhující dokument Bitva o Černobyl.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Můžete mi prosím někdo napsat, kolik % dala paní Mirka tomuto seriálu? Děkuji

0 0
možnosti
JZ

J90a14n 55Z78í71m49a

10. 6. 2019 4:54

V některých datech události je to přesné a je to hezky natočené. jen to na mně působí dojmem, že tvůrci, nikdy nebyli v Rusku, neznají Rusy a jak to tam chodí. Ale co. Frederick Forsyth dělal v knize Výkupné, stejnou chybu. Taky byla až moc vidět. Jinak dobrý.

0 0
možnosti
LL

Považuju to za nejlepší seriálový počin posledního desetiletí, ale ano, místy ta umělecká licence trochu kazila atmosféru. Nebýt těch pár drobných zoubků patosu a citového vyděračství, byl by seriál ještě o něco syrovější a mrazivější.

0 0
možnosti
ZZ

Zdá se mi to, nebo paní Spáčilová ten seriál zřejmě pořádně neviděla? Jinak by přece nemohla napsat, že skutečnost o přežití tří statečných potápěčů uvedly na pravou míru až závěrečné titulky, nebo že odklízet grafit ze střechy chtěli poslat rovnou lidi a o robotech vůbec neuvažovali (aspoň tak mi to z článku vyznělo)... :-/

2 0
možnosti
JO

Rusaci se z Cernobylu neprobrali dodnes. Tohle jim jen sype do ran dalsi sul. Serie dobra, v rustine by o mozna bylo lepsi, ale cestina, nebo anglictina je ok. Kdyz se primhouti oci, clovek by i uveril, ze se to co vidi, se nekdy mohlo stat.

2 0
možnosti
MS

Jak se hned všude vyrojilo plno pamětníků, co pamatuji štiplavý dešt a velké hřiby, i když po pravdě v té době jsme věděli velke guvno. Já si jediné z jara 86teho pamatuji max přílet Halleyho komety. To se tehdy řešilo nejvíc.

5 1
možnosti
IR

https://youtu.be/45SijT5S1zo

1. máje bylo krásný počasí, všichni jsme si užívali sluníčka venku a čarodějnice předtím jakbysmet...

0 0
možnosti
MJ

Největší nesmysl v celím seriálu je termální výbuch o síle 4Mt TNT o kterém se hovoří tuším v druhém díle, je to absolutní fyzikální kravina , kterou by nikdy kdokoliv pro koho není fyzika sprosté slovo nevyřkl.

4Mtuny TNT je energie cca 1,67E16 J pro neznale to E16 značí počet nul , v okamžiku těsně před výbuchem, kdy reaktor dosáhl maximálního výkonu byl výkon 30GJ tedy 3E10, to je cca 0,5 milionkrát méně . 30GJ byl desetinásobek provozního výkonu rektoru, který byl v teple typicky 3GJ.

Jakmile rektor vybuchl došlo k jeho destrukci a výkon reaktoru jako celku šel dolu byly tam zóny kde výkon stoupl ,ale i zóny kde klesl až se zastavil a tak celkový výkon klesl, je tedy nemožné aby se tam někde vzala energie která by mohla způsobit termální výbuch 4M tuny TNT a to i když budeme počítat že teplo z rektoru akumulujeme do tepla roztaveného písku . Koneckonců pokud by podobné termální výbuchy mohlo způsobit prskátko jakým je rektor, co by asi způsobovali výbuchy podmořských sopek kde jde o výrazně vyšší výkony. Ano pokud by se roztavený písek provalil do vodních zásobníků voda by se měnila v páru a bouchlo by to, ale výbuch by byl o síle typicky desítek tun TNT možná stovek ale už to se mi nezdá reálné.

5 1
možnosti
MJ

Další velká chyba seriálu je, Legasov jako neví proč to bouchlo. to je opět nesmyl.

Valerij Alexejevič Legasov byl pracovník Kurčatovova institutu a byl jedním z těch kdo stáli za konstrukcí a povolením k provozu rektoru RMBK-1000. A byl to on respektive jeho institut, který opakovaně před havarii upozorňoval stát na nebezpečně vysokou kladnou úroveň dutinového koeficientu reaktivity u rektoru při poklesu výkonu pod 30%. Respektive oni poukazovali na nebezpečí toho, že SSSR z této informace udělali tajnou informaci a tak o ní nevěděli operátoři reaktorů , podobné to bylo s informací o vlastnosti regulačních tyčí s grafitovou špičkou.

Jinak řečeno Legasov musel znát, minimálně tušit, primární příčinu havárie v okamžiku kdy se dověděl, že k ní došlo při provozu reaktoru s minimálním výkonem.

Důvodem utajování bylo využití těchto rektorů pro vojenské účely,RMBK-1000 nemá ochrannou obálku a jednotlivé palivové tyče lze měnit za provozu , je tedy možné využívat reaktor jako zdroj plutonia pro vojenské účely, tedy jednotlivé tyče lze z reaktoru vyndat v okamžiku kdy obsahují maximum plutonia a toto z nich pak zpracováním získávat, to u reaktorů VVER nejde.

3 0
možnosti
Foto

To je zase odborníků na jadernou technologii po shlédnutí dramatického seriálu a přečtení tří odstavců na Wikipedii. A když to natočí HBO, tak je to jistě pravda. Připomíná mi to trochu dokument (i když toto dokument úplně není) Letecká esa v akci, kde se američtí piloti, údajně veteráni z P38 chlubili, jaký zmatek dělali v řadách německých letadel. A pak si stačí přečíst výpovědi několika Německých pilotů, kteří všichni svorně psali, že potkat P38 znamenalo jasný sestřel. Americký pohled na věc je vždy jiný a několikrát nafouknutý, aby to diváka v USA vůbec zajímalo. A v takovém duchu je i seriál.

4 5
možnosti
VP

Hmm, obě strany mají protichůdná stanoviska, ale budeme věřit německým pilotům. Přitom obě strany mohou mít z jistého hlediska pravdu. Nicméně by mne pak zajímalo, proč samotní Němci Lightningu přezdívali dvouocasý ďábel - to mi nepřijde jako označení vysmívaného typu. Spíš asi záleželo na schopnostech a zkušenostech konkrétních pilotů.

5 0
možnosti
Foto

Zařadil bych to na první místo k oboum sériím NarcosR^

2 0
možnosti
AM

Druhá série Narcos byla tragická oproti té první, která byla výborná.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař v Rozstřelu

26. dubna 2024

Rozstřel Ilja, David, Jakub. Česká televize v sobotu uvede dokument o třech generacích herecké Dynastie...

Příšera, sen i poezie. Divadlo o Toyen plánovala Steinmasslová tři roky

26. dubna 2024

Hned dvě představení věnovaná naší slavné malířce Toyen mají tuto sezonu premiéru v hlavním městě....

Audioknihou roku je životopis Agathy Christie. Zvláštní cenu získal Soukup

25. dubna 2024  16:49

Vítězem ankety Audiokniha roku 2023 se staly memoáry Vlastní životopis spisovatelky Agathy Christie...