Diskuze

POSLEDNÍ DOJMY: K síle Černobylu si nemusel seriál nic přidávat

Pětidílná minisérie Černobyl se uzavřela odkazem „Na památku všech, kteří trpěli a obětovali se“. Poctu lidem, jimž z jedné strany hrozila radioaktivita a z druhé sovětská moc, dával projekt najevo od prvních záběrů katastrofy jaderné elektrárny, jejíž osud mimo jiné popsal strhující dokument Bitva o Černobyl.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MH

Můžete mi prosím někdo napsat, kolik % dala paní Mirka tomuto seriálu? Děkuji

0 0
možnosti
JZ

J32a97n 15Z76í53m75a

10. 6. 2019 4:54

V některých datech události je to přesné a je to hezky natočené. jen to na mně působí dojmem, že tvůrci, nikdy nebyli v Rusku, neznají Rusy a jak to tam chodí. Ale co. Frederick Forsyth dělal v knize Výkupné, stejnou chybu. Taky byla až moc vidět. Jinak dobrý.

0 0
možnosti
LL

Považuju to za nejlepší seriálový počin posledního desetiletí, ale ano, místy ta umělecká licence trochu kazila atmosféru. Nebýt těch pár drobných zoubků patosu a citového vyděračství, byl by seriál ještě o něco syrovější a mrazivější.

0 0
možnosti
ZZ

Zdá se mi to, nebo paní Spáčilová ten seriál zřejmě pořádně neviděla? Jinak by přece nemohla napsat, že skutečnost o přežití tří statečných potápěčů uvedly na pravou míru až závěrečné titulky, nebo že odklízet grafit ze střechy chtěli poslat rovnou lidi a o robotech vůbec neuvažovali (aspoň tak mi to z článku vyznělo)... :-/

2 0
možnosti
JO

Rusaci se z Cernobylu neprobrali dodnes. Tohle jim jen sype do ran dalsi sul. Serie dobra, v rustine by o mozna bylo lepsi, ale cestina, nebo anglictina je ok. Kdyz se primhouti oci, clovek by i uveril, ze se to co vidi, se nekdy mohlo stat.

2 0
možnosti
MS

Jak se hned všude vyrojilo plno pamětníků, co pamatuji štiplavý dešt a velké hřiby, i když po pravdě v té době jsme věděli velke guvno. Já si jediné z jara 86teho pamatuji max přílet Halleyho komety. To se tehdy řešilo nejvíc.

5 1
možnosti
IR

https://youtu.be/45SijT5S1zo

1. máje bylo krásný počasí, všichni jsme si užívali sluníčka venku a čarodějnice předtím jakbysmet...

0 0
možnosti
MJ

Největší nesmysl v celím seriálu je termální výbuch o síle 4Mt TNT o kterém se hovoří tuším v druhém díle, je to absolutní fyzikální kravina , kterou by nikdy kdokoliv pro koho není fyzika sprosté slovo nevyřkl.

4Mtuny TNT je energie cca 1,67E16 J pro neznale to E16 značí počet nul , v okamžiku těsně před výbuchem, kdy reaktor dosáhl maximálního výkonu byl výkon 30GJ tedy 3E10, to je cca 0,5 milionkrát méně . 30GJ byl desetinásobek provozního výkonu rektoru, který byl v teple typicky 3GJ.

Jakmile rektor vybuchl došlo k jeho destrukci a výkon reaktoru jako celku šel dolu byly tam zóny kde výkon stoupl ,ale i zóny kde klesl až se zastavil a tak celkový výkon klesl, je tedy nemožné aby se tam někde vzala energie která by mohla způsobit termální výbuch 4M tuny TNT a to i když budeme počítat že teplo z rektoru akumulujeme do tepla roztaveného písku . Koneckonců pokud by podobné termální výbuchy mohlo způsobit prskátko jakým je rektor, co by asi způsobovali výbuchy podmořských sopek kde jde o výrazně vyšší výkony. Ano pokud by se roztavený písek provalil do vodních zásobníků voda by se měnila v páru a bouchlo by to, ale výbuch by byl o síle typicky desítek tun TNT možná stovek ale už to se mi nezdá reálné.

5 1
možnosti
MJ

Další velká chyba seriálu je, Legasov jako neví proč to bouchlo. to je opět nesmyl.

Valerij Alexejevič Legasov byl pracovník Kurčatovova institutu a byl jedním z těch kdo stáli za konstrukcí a povolením k provozu rektoru RMBK-1000. A byl to on respektive jeho institut, který opakovaně před havarii upozorňoval stát na nebezpečně vysokou kladnou úroveň dutinového koeficientu reaktivity u rektoru při poklesu výkonu pod 30%. Respektive oni poukazovali na nebezpečí toho, že SSSR z této informace udělali tajnou informaci a tak o ní nevěděli operátoři reaktorů , podobné to bylo s informací o vlastnosti regulačních tyčí s grafitovou špičkou.

Jinak řečeno Legasov musel znát, minimálně tušit, primární příčinu havárie v okamžiku kdy se dověděl, že k ní došlo při provozu reaktoru s minimálním výkonem.

Důvodem utajování bylo využití těchto rektorů pro vojenské účely,RMBK-1000 nemá ochrannou obálku a jednotlivé palivové tyče lze měnit za provozu , je tedy možné využívat reaktor jako zdroj plutonia pro vojenské účely, tedy jednotlivé tyče lze z reaktoru vyndat v okamžiku kdy obsahují maximum plutonia a toto z nich pak zpracováním získávat, to u reaktorů VVER nejde.

3 0
možnosti
Foto

To je zase odborníků na jadernou technologii po shlédnutí dramatického seriálu a přečtení tří odstavců na Wikipedii. A když to natočí HBO, tak je to jistě pravda. Připomíná mi to trochu dokument (i když toto dokument úplně není) Letecká esa v akci, kde se američtí piloti, údajně veteráni z P38 chlubili, jaký zmatek dělali v řadách německých letadel. A pak si stačí přečíst výpovědi několika Německých pilotů, kteří všichni svorně psali, že potkat P38 znamenalo jasný sestřel. Americký pohled na věc je vždy jiný a několikrát nafouknutý, aby to diváka v USA vůbec zajímalo. A v takovém duchu je i seriál.

4 5
možnosti
VP

Hmm, obě strany mají protichůdná stanoviska, ale budeme věřit německým pilotům. Přitom obě strany mohou mít z jistého hlediska pravdu. Nicméně by mne pak zajímalo, proč samotní Němci Lightningu přezdívali dvouocasý ďábel - to mi nepřijde jako označení vysmívaného typu. Spíš asi záleželo na schopnostech a zkušenostech konkrétních pilotů.

5 0
možnosti
Foto

Zařadil bych to na první místo k oboum sériím NarcosR^

2 0
možnosti
AM

Druhá série Narcos byla tragická oproti té první, která byla výborná.

0 0
možnosti