Šéf Novy odmítá televizní ceny

Televize Nova, nejsilnější z tuzemských stanic, se nechce podílet na nově připravovaných výročních cenách za televizní tvorbu. Chystaná ocenění, jakousi tuzemskou podobu amerických cen Emmy, v listopadu udělí členové České filmové a televizní akademie. "Mohu vás ubezpečit, že my nebudeme nic navrhovat, nic posílat, nikoho nominovat. Je to záležitost úzké skupiny, víme předem, jak to dopadne." prohlásil ředitel Novy Vladimír Železný.

"Ostatně vyhraje Černý korzár," dodal Železný s ironickou narážkou na veřejnoprávní Českou televizi, která tento spíše komerční titul nyní vysílá. Výkonný šéf České filmové a televizní akademie Petr Vachler na to říká, že akademici mohou hlasovat o pořadech Novy i bez jejího svolení. "Jako svobodní občané i podle stanov akademie máme právo hodnotit, vybrat a pochválit kohokoli - i proti jeho vůli. Koneckonců jednou z kategorií televizních cen bude divácky nejúspěšnější pořad podle peoplemetrového měření," podotkl.

Podle Železného už existuje soutěží dost, přičemž Nova prý dává přednost těm, které vyjadřují vůli diváků, ať už jde o anketu oblíbených osobností napříč všemi televizemi TýTý nebo o ceny Anno, zaměřené výhradně na tváře spojené s Novou. "Kdežto nová soutěž vyjadřuje jen úzký pohled akademiků," říká Železný. Sám přitom před lety zasedal v prezidiu akademie a dodnes je jejím řadovým členem. Bude tedy hlasovat aspoň osobně? "Nevím, asi nikoli. To by musela vzniknout nová, samostatná, čistě televizní akademie. V té současné je televize chudinkou, která slouží jen jako přídavek k pánům filmařům," tvrdí šéf Novy.

Vachler ovšem namítá, že tuzemský model vznikl přesně podle britského, a pokud s ním Železný nesouhlasí, mohl využít práva každého člena akademie navrhovat změny stanov či nové členy: "Neodpověděl ani na několik výzev, aby se Nova spolupodílela na vzniku pravidel televizních cen. Proto možná neví, že ne o všech kategoriích budou rozhodovat akademikové - pro zpravodajství a další obory, kde akademikům nepřísluší určovat vítěze, vzniknou poroty složené z odborníků, které akademie pouze zaštítí."

Televizní obdobu slavnosti filmových Českých lvů odvysílá dosud neurčenou listopadovou sobotu Česká televize; spolu s ní se na přípravě soutěže a formulování pravidel podílejí Prima, TV 3, HBO a Hallmark. "Nesouhlasí-li Nova jako jediná, je mi to líto, mohu jen věřit, že tak chytrý člověk jako pan Železný změní názor," doufá Vachler. Šéf Novy však na svém "Ne" rezolutně trvá.