Robert De Niro v titulní roli snímku Irčan | foto: Netflix

Scorseseho novinka Irčan pomýšlí na Oscary. Pustí ji Netflix do kin?

  • 5
Jednak Irčan, jednak Tenkrát v Hollywoodu. To jsou první tipy amerických recenzentů na favority oscarové bitvy, jejíž další kandidáty tradičně dodá série podzimních festivalů od Benátek přes Toronto po New York.

Tarantinův retropříběh Tenkrát v Hollywoodu již diváci znají, zato Irčan, kterého zámořská média označují za událost roku, míří k publiku stejnými oklikami jako loňský zázrak Roma. Také veterán Martin Scorsese totiž natočil příběh skutečného zabijáka v produkci streamovací služby Netlix, která se tradiční kinodistribuci spíše vyhýbá.

Ani Scorseseho věhlas zatím nestačil, aby jednání o širším nasazení jeho novinky dospěla dál než ke kompromisu. Snímek Irčan, v němž se potkali Robert De Niro, Al Pacino, Harvey Keitel či Joe Pesci, poběží ve Státech od 1. listopadu jen ve vybrané kolekci nezávislých kin. A již 27. listopadu jej nasadí Netflix pro své předplatitele.

Podobně loni kvůli oscarovým šancím díla Roma nabídl Netlix velkým plátnům dva až tři týdny exkluzivity pro jeho uvedení, ovšem kina žádají mezi distribuční premiérou filmu a jeho přechodem do domácích videoték aspoň devadesát dní. 

U Irčana již Netflix svá pravidla mírně změkčil, než byla jednání přerušena, sliboval údajně kinosálům třicet dní.

Povinná čtyřtýdenní exkluzivita v kinech, která by platila pro všechny oscarové uchazeče v hlavní kategorii nejlepší film roku, se objevila také v debatách členů Americké filmové akademie, ovšem zvažované nové pravidlo se nakonec do návrhů nedostalo.

Rozhovory manažerů Netlixu a velkých kinosítí se již dočkaly pokračování, nicméně zatím vyústily pouze v dohodu, že Irčan se bude hrát nejprve v New Yorku a Los Angeles, než se rozšíří na další americké a britské sály od 15., respektive 22. listopadu.

Přezdívku Irčan nosil Frank Sheeran, jehož hraje De Niro a jehož osud popsal Charles Brandt v knize Irčan aneb Tak vy malujete kvartýry. Už za války se Sheeran dopouštěl masakrů a po ní se stal nájemným zabijákem, jenž odhalil pozadí atentátů na bratry Kennedyovy či odborového předáka Jimmyho Hoffu.