Z filmu Želvy Ninja: Mutantí chaos | foto: CinemArt

RECENZE: Želvy Ninja potká Mutantí chaos, ale hlavně moderní puberta

  • 2
Od 90. let s nimi vyrůstaly celé generace fanoušků, nyní se Želvy Ninja s podtitulem Mutantí chaos vracejí na počátek legendy v podobě, již nejlépe vystihuje anglický název série Teenage Mutant Ninja Turtles.

Podstatné je slovo teenage, novinka kin totiž želví čtveřici z kanálu vidí hlavně coby moderní puberťáky, kteří by tak rádi chodili na střední školu, kde jejich lidská vrstevnice právě přišla o maturitní ples.

Vyprávění vpadne přímo do nočního zásahu proti vědci, jehož vynález skončí v podzemní stoce, kde způsobí proměnu želviček i jejich krysího adoptivního otce, jenž jim dá jména slavných renesančních malířů a vycvičí je v bojových uměních na ochranu před lidmi.

Po sestřihu uplynulých patnácti let už jsou z roztomilých mláďat výrostci, kteří touží po zapovězeném světě nahoře od módních triček po letní kino, přičemž používají hodně popkulturních odkazů; v české verzi zazní Vondráčková, Patrasová, Vojta Dyk nebo Všechnopárty – že by zdejší modly náctiletých?

Své kousky si točí na mobil a v půvabné kreslené představě plánují, jak se v očích lidí, kteří v nich vidí nebezpečné zrůdy, stanou obdivovanými hrdiny. Vydají se tedy po stopě tajemného zlosyna jménem Supermoucha.

Jenže spolu s ním do děje vtrhne příliš mnoho „vedlejších“ příšerek, navíc trpících dětinskou žvanivostí, a znovu se opakuje celá známá historie jejich zrodu zásluhou slizu v kanalizaci; jako by tvůrci hledali záminku pro nastavování filmového času.

K nejsilnějším stránkám snímku vedle animované stylizace patří nápaditá hudební dramaturgie, která pracuje se známými melodiemi jednak v akčních pasážích, jednak v náladově posmutnělých krizových okamžicích.

Co se choreografie tradičních bitek týče, asi nejveselejší sólo si připíše podceňovaný krysí stařík. Na druhé straně zážitku škodí přemíra epické košatosti i výchovných pouček o přijímání jinakosti.

Ve finální bitvě katastrofických rozměrů, charakterizovaných výrokem padoucha „Jsem jako godzilla“, pak už Želvy Ninja zasazené do chaotického rojení mutantů ztrácejí svou nezaměnitelnost. Nadto v nekonečné smyčce dokládají kýženou spolupráci želví party s lidmi, aby hrdinové mohli dosáhnout vysněného statutu, kdy jim davy tleskají a jedna z fanatických fanynek jim podává své nemluvně se žádostí „Podepište mi moje dítě!“

Želvy Ninja: Mutantí chaos

60 %

Režie Jeff Rowe, Kyler Spears, v českém znění Matěj Převrátil, Ondřej Havel, Jiří Köhler, Radovan Vaculík, Ivana Korolová, Tomáš Juřička

Kinobox: 74 %

IMDb: 7.7

Podobných zábavných průpovídek zazní ve filmu víc, ovšem převážně se nesou právě v oné pubertální lince, která menší děti z okruhu publika vylučuje nejen pokusem o nápodobu série Spider-Mana v paralelních světech.

Dá se tedy čekat, že animovaná komedie Želvy Ninja: Mutantí chaos přivede do kin zejména nostalgiky znalé komiksu z roku 1984, následného seriálu, několika filmů či počítačových her.