Z filmu Listopad | foto: ČT

RECENZE: Jak bychom natočili Jih proti Severu? Jako Američan Listopad

  • 19
Jedna záhada se zdá být odhalena. Proč film Listopad, natočený před třemi lety, zažil svou televizní premiéru teprve letos, navíc zastrčený na ČT art až před půlnoc? Protože je to hodně nepovedený paskvil na téma 17. listopadu 1989.

Natočil jej jako svou režijní hranou prvotinu americký kameraman Gary Griffin a přesně tak vypadá - asi jako kdyby český debutant přišel s příběhem o americké občanské válce. Na projektu se sice podíleli Arnošt a Josef Lustigovi, jenže také oni vnímali Československo 80. let ze Států.

A přesně tak, tedy jako stručná příručka našich dějin pro Marťany, film působí. Nadto si hraje na studentskou romanci, neboť trio hrdinů, kteří se ve finále octnou v čele průvodu na Národní třídě, mladý hokejista, hudební fanoušek a výtvarník, se zároveň točí kolem dívky, jež je burcuje od řečí k činu.

Jeden z nich je i vypravěčem, který zasvěcuje západní publikum do běhu událostí - jak propustili Havla, co na to Jakeš, kdy Maďarsko otevřeno hranice. A přidává jednak silácká klišé „Se všemi fotry vyjebali“, jednak banality „Lidé vyběhli do ulic z domovů, ze škol, z továren“.

Leccos hraničí s fraškou, třeba karikovaná policie, která se ještě v roce 1989 vyžívá v honech na milovníky zahraniční muziky a současně má podobu tupců padajících do Vltavy.

Zásah proti studentskému průvodu je sice nasnímán velkoryse včetně komparzu, ale operní hlas ve sborovém zpěvu hymny z něj činí paskvil.

Dva prvky stojí za zapamatování. Herecky kralující David Novotný v roli otce jednoho z hrdinů a režisérovy hrátky na umění od animačních předělů přes vzpomínkové dialogy rodičů až po průlety mraků nad Prahou, což je postup stejně hojně a stejně otravně využívaný tuzemskými krimiseriály.

Listopad

30 %

Režie Gary Griffin, hrají David Novotný, Igor Bareš, Filip Tomsa, Filip Cíl

Kinobox: 41 %

IMDb: 6.3

Pravda je, že s výjimkou dokumentů, rekonstrukcí či retrokomedie Něžné vlny nemají televize k výročí sametu vlastně co hrát. Ale než v nouzi nasadit profesně neumětelskou poctu, to už je lepší se tvářit, že žádný Griffinův Listopad nikdy nevznikl, neřkuli že se do něj u nás investovalo.