Recenze: Lara Croft se natřásá moc vážně

  • 2
Seznamte se: Tohle je Lara Croft. Přisviští po laně, kolty má zavěšené proklatě nízko na něžných podvazcích, rty stále smyslně pootevřené (nebo ji trápí ucpaný nos?). Porve se s robotem, ze kterého vykuchá drátky jako střeva; to je jen nevinný trénink. Chodí kolébavě, ruce na stehnech, nohy od sebe jako ve westernu; v kožené bundě a bagančatech zase připomíná velitele přepadového komanda a ve sprše se protahuje po vzoru reklamy na kosmetiku.
Zkrátka skončila idyla, kdy James Bond, Indiana Jones a Batman zachraňovali bezmocné krásky v nesnázích: Lara přešla z videoher na plátno, aby rázně zvěstovala, že na přelomu staletí přebírá spásu světa do rukou ženská síla podpořená moderní technikou. V tom je totiž jediný rozdíl: jinak se hraje stará dobrá fantasy, dobrodružný žánr naposledy spojovaný s Mumií. Oč ve filmu jde, není podstatné: zlí chtějí sehnat mocenský klíč, který bývá k mání jednou za pět tisíc let, což je náhodou zrovna za týden - při zatmění Slunce a konjunkci všech devíti planet. Ovšemže hodná Lara jim tuhle hračičku nehodlá vydat bez boje, kterýžto se vede postupně různými prostředky v jejím zámku, kambodžské hrobce a sibiřském chrámu.

Ústřední zlosyn je sexy elegán - tím hůře pro něj. Neboť Lara, jak se na mstitele a ochránce lidstva sluší, je samotářka. Za svoji samotu si může sama. Pokládá nohy v bagančatech na stůl, nosí vyzývavě obepnuté svetříky, místo vaření a uklízení se vyžívá ve rvačkách a běhá jen proto, aby se jí ňadra nestydatě rozhoupala. Při vzdušném baletu na lanech jí to sluší.

Ten "bungee balet", kdy hrdinka z odpočinku přechází do bitky, opravdu vypadá moc hezky, a režisérovi Simonu Westovi se daří i jiné "houpací" akční scény, třeba ta na kládě v asijské svatyni. Nemají však druhý plán vtípků a jejich metody i rekvizity jsou často odvozeny: "chytrá" auta a rychlé motorky jako z Bonda a Batmana dohromady, hrobky, visuté mosty a peřeje z Indiany Jonese, svítící meč z Hvězdných válek, oživlé sochy z Mumie. Od agenta 007 si Lara půjčuje i britský styl a pokerovou tvář, jedno jí ovšem chybí: jeho úsměv, odstup, všudypřítomné lehké pobavení. Lara alias Angelina Jolieová se sice činí a natřásá, bojuje mozkem, svaly i půvabem, na Sibiři pohovoří s holčičkou plynnou ruštinou a řítí se mrazem nalehko v rozepnutém vlajícím plášti a la Daniel Hůlka - jenže se bere jaksi vážně.

Zarputilá bohyně sexu dostala namísto smíchu jinou výzbroj: roboty, displeje, kvadranty, vektory, zkrátka počítačovou výbavu pro třetí tisíciletí. Třeba jde jen o zvyk, ale ruší to: tam, kde cení zuby pohádkoví dráčci, se romantický retrostyl veselého Indiany Jonese zdá přece jen příhodnější než laserové blikání.

Servisní článek o filmu naleznete ZDE.


Angelina Jolieová jako Sara

Angelina Jolie jako Lara Croft

Angelina Jolie jako Lara Croft

Angelina Jolie a Daniel Craig na premiéře filmu Lara Croft - Tomb Raider

Angelina Jolie, Iain Glen a Daniel Craig na premiéře filmu Lara Croft - Tomb Raider

Angelina Jolie na premiéře snímku Lara Croft - Tomb Raider

Angelina Jolieová

Angelina Jolieová a Billy Bob Thornton

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

Role Lary Croft vynesla Angeline Jolieové funkci velvyslankyně dobré vůle OSN. Jolieová při natáčení snímku v západoafrické Sieře Leone a Kambodži navštívila několik uprchlických táborů. O tom, že její zájem o strádající není pouhým prostředkem, jak si zvýšit popularitu, se snaží přesvědčit i v těchto dnech, kdy pobývá mezi běženci v Pákistánu.

Záběr z filmu "Lara Croft: Tomb Raider".

,