Z filmu Rambo: Do pekla a zpět

Z filmu Rambo: Do pekla a zpět | foto: Biocscop

Rambo neumírá. Je tu zas a chrlí krev

  • 30
Drsný válečník Rambo se zrodil roku 1982 a bojovou misi ještě dvakrát zopakoval. „Trojka“ propadla, dvacet let poté přichází Rambo 4. Ve čtvrtek jde do kin. A chrlí krev.

Všichni ho znají, mnozí milují, jen málokdo bere vážně. Veterán z Vietnamu John Rambo se stal symbolem vojáka duší a tělem, jenž nezná slabost, neřkuli porážku. Ale také symbolem prostých až prostoduchých akčních pohádek o dobru a zlu. A hlavně, stejně jako boxer Rocky, symbolem herce Sylvestera Stallona.

Haló, OSN? Tady Stallone
„Když se ráno probudím, jsem Rambo; po první kávě se ze mě stává Rocky,“ říká herec. Své slavné postavy označil za „automaty na peníze“, a když v jiných typech rolí neuspěl, pokorně se k oběma hrdinům vrátil. Loni uvedl šestého Rockyho, teď čtvrtého Ramba. V obou případech také režíroval a psal scénář.

„Když vám příběh píše někdo jiný, pochybujete o něm a máte k němu výhrady. Proto jsem si řekl, že by bylo nejlepší, kdyby poslední Rambův film režíroval Rambo sám,“ míní Stallone. „Odvedl jsem to nejlepší, co jsem v danou chvíli dokázal; teď už mohu vinit jen sám sebe.“

Na úvodní Rambův příběh s podtitulem První krev navázal roku 1985 druhý díl, který utržil v Americe na sto padesát milionů dolarů; třetí díl už z tamního vstupného jen pokryl náklady. Nad akčními hrdiny smrtelně vážného typu se začalo smrákat.

Stallone to však vidí jinak. „Chtěl jsem tak jako u Rockyho ještě jednou tu postavu navštívit a dotvořit, protože dosud poslední Rambo z roku 1988 nesplnil naše očekávání,“ říká o epizodě s afghánskými motivy.

„Schylovalo se ke konci studené války, Sovětský svaz se stahoval z Afgánistánu, lidi už to téma moc nezajímalo. Ale od té doby se udála spousta věcí, situace je úplně odlišná. Rambo v Afgánistánu prostě nefungoval, proto jsem chtěl zakončit celou sérii v lepším světle a ukázat ho takového, jakým po celou tu dlouhou dobu vlastně byl,“ líčí Stallone.

Jak pro svého hrdinu našel nový bojový konflikt? Poradil se. „Začal jsem se rozhlížet a vyptávat, volal jsem do OSN a ptal se, který válečný konflikt nejvíc devastuje a přitom jej média nejvíc opomíjejí. Dali mi jednoduchou rychlou odpověď: Barma.“

A tak nový film nachází vysloužilce Johna Ramba v severním Thajsku, u hranic s Barmou, kde už šedesát let trvá občanská válka. Barmsko-karenský konflikt však Ramba nevzrušuje: pracuje na lodi, rybaří, loví jedovaté hady na prodej, drží se samoty.

Než přijde skupina misionářů, která hledá průvodce po řece, aby mohla do utečeneckého tábora Karenů doručit jídlo a léky. Rambo je odveze - a pak se doví, že padli do zajetí barmských vojáků. Zbývá už jen záchranná výprava do válečné zóny plné brutality.

Bush ho má rád
Právě nesmírná surovost jedněm vadí a jiné fascinuje. Kritici našli pro film označení „akční porno“, zatímco fanoušci obdivují krvavé bojové scény a fyzickou kondici Stallona, kterému už bude dvaašedesát. Média sice oprášila hercův starý „drogový“ skandál v Japonsku, v němž podle Stallonovy exsnoubenky ve skutečnosti šlo o „růstové hormony“, nicméně herec důrazně odmítá, že by si svaly pěstoval uměle.

Naopak si stýská, že typově podobní herci dnes chybějí: „Když jsem pro čtvrtého Ramba vybíral mladé spoluhráče, představoval jsem si někoho jako Roberta Mitchuma nebo Stevea McQueena. Ale takoví herci už prostě neexistují.“

Zlomyslné komentáře dodávají, že o hereckých kvalitách by asi neměl mluvit zrovna historický rekordman ve sběru Zlatých malin, anticen za nejhorší výkony. Stallone měl na ně třicet nominací, desetkrát „vyhrál“ a získal i titul Nejhorší herec století.

Ale zase má blízko do Bílého domu: díky Rambovi ho přijal Ronald Reagan, teď je oblíbencem George Bushe - a bere za film až dvacet milionů dolarů. Což je více než čtvrtina sumy, již v Americe vydělal Rocky šestý. Na veterána slušné, na hit to už nestačí. A jak si vede Rambo 4? Žebříčky tržeb nevyhrává ani ve Státech, ale jistě k tamním čtyřiceti milionům dolarů sežene ve světě ještě jednou tolik, aby pokryl alespoň náklady.

Rambo je totiž legenda. „S jeho jménem se setkáte v odborných slovnících, i při castingu v Asii znal Ramba každý včetně thajských a barmských uprchlíků,“ tvrdí producent Kevin King. „Jeho síla není nadpřirozená, ale lidsky reálná, z masa a krve.“

A Stallone dodává, že Ramba lze snadno chápat. „Chlapík vybraný k práci, již neměl v úmyslu dělat, ale pro niž se narodil, nás vrací k příběhům o boji dobra se zlem, na kterých jsme všichni vyrostli.“

Pamětnický rek okouzlil dokonce pětatřicetiletou Julii Benzovou, jež s ním v Rambovi 4 hraje. „Ohání se lopatou, seká stromy, pak přidá vynikající herecký výkon, vydá sto padesát procent energie a oddanosti - a vy si řeknete: To chci dělat taky. Proto jsem zkusila některé kaskadérské scény sama,“ líčí herečka, jež dělá Rambovi advokátku, i pokud jde o krev.

„Není to násilí z tohoto světa, ale rozhodně je to nejkrvavější film, jaký byl natočen. Máme tam všechny Rambovy oblíbené zbraně, diváky jistě potěší jeho nůž - a jak s ním umí zacházet! Je to úžasné!“