Legendy z Dogtownu

Legendy z Dogtownu - Fotografie z filmu Legendy z Dogtownu (2005) | foto: Falcon

Prkenní uličníci s uretanovými kolečky

  • 3
Trávíte velkou část dne na chodnících, rampách? Poměřujete okolí tím, jestli je způsobilé k jízdě na skatebaordu? Pak je film Legendy z Dogtownu právě pro vás.

Americký snímek, který přichází do českých kin 8. září, vypráví příběh Z-Boy týmu, který stál u počátku moderního pojetí skateboardingu nejen jako sportu, ale zároveň jako svébytného životního stylu.

V 70. letech byl skateboarding víceméně zakrslým sportem, který spočíval pouze v několika nezáživných tricích a postrádal rychlost a eleganci. Náhodná souhra okolností v malém městě v jižní Kalifornii však dala vzniknout novému stylu, který s sebou přinesl opravdovou revoluci.

Nová kolečka, velká sucha, kvůli nimž zůstala prázdná koupaliště v celé oblasti, a cit pro surfování přiměly trojici mladých lidí - Tonyho Alvu, Jaye Adamse a Stacyho Peraltu - k odvážným sportovním experimentům.

"Díky tomu, že jsme měli tahle kolečka z uretanu - plastické hmoty, která se přicucnula k betonu - jsme mohli i svisle," vzpomíná Stacy Peralta. "Jezdili jsme po stěnách jako kdybychom po nich surfovali. Takhle vznikl celý Z-Boy tým."

Z-Boys se stali slavnými díky skateboardingu ve vyschlých bazénech a svému radikálnímu chování. Brzy vynalezli zcela nový způsob ježdění na skateboardu. Jejich ojedinělý přístup postupem času inspiroval skateboardery celého světa.

Peralta, který je autorem scénáře, původně sám natočil dokumentární snímek o životě a peripetiích tria, nazvaný Dogtown and Z-Boys.

Aktuální film svěřil do rukou režisérce Catherine Hardwickeové, která získala prestižní cenu pro nejlepšího režiséra na Filmovém festivalu Sundance za film Třináctka, který byl jejím scénáristickým i režijním debutem.

LEGENDY Z DOGTOWNU (Lords of Dogtown)
akční drama, 104 minut (Falcon)
režie: Catherine Hardwicková - scénář: Stacy Peralta
kamera: Elliot Davis - hudba: Mark Mothersbaugh
hrají: Emile Hirsch, Victor Rasuk, John Robinson, Michael Angarano, Nikki Reed, Heath Ledger
oficiální web: www.sonypictures.com/movies/lordsofdogtown
hodnocení iMDB.com: 62% (k 7. září 2005)