Přízračný svět - foto 8

Přízračný svět - foto 8 - Thora Birch a Steve Buscemi ve filmu Přízračný svět. | foto: SPI

Přízračný svět se inspiroval komiksem

Námět k filmu Přízračný svět poskytl kultovní komiksový příběh amerického kreslíře Daniela Glowese, odehrávající se v prostředí satiricky nahlíženém očima dívky, která se cítí jako cizinka ve světě, který ji obklopuje. Snímek byl uveden v soutěžní sekci na letošním karlovarském festivalu, kam ho doprovodily obě představitelky titulních rolí Thora Birch a Scarlett Johansson.

Enid a Rebecca jsou kamarádky ze školních lavic. Dokončení střední školy v nich vyvolává pocit euforie: konečně se budou moci postavit na vlastní nohy a najít si byt, kde jim nikdo nebude do ničeho mluvit. Enid ale neuspěla u závěrečných zkoušek, a proto se dá zapsat do prázdninového kursu, aby získala diplom. Náhodou se seznámí se samotářským, o mnoho starším Seymourem, který jí imponuje svými znalostmi jazzové hudby. Jejich přátelské styky vyústí v milostný vztah, jehož se ale Enid brzy lekne.

Přízračný svět
USA, VB; 2000

Režie Terry Zwigoff

Scénář

Daniel Clowes
Kamera Affonso Beato
Hudba David Kitay
Hrají Thora Birch, Scarlett Johansson, Brad Renfro, Steve Buscemi, Daniel Graves, Illeana Douglas ad.
Žánr Drama
Původní název Ghost World
Délka 106 minut

Premiéry

Kina 22. listopadu 2001

Rebecca mezitím našla byt a jejím jediným zájmem je útulně ho zařídit. Enid cítí, že takový život ji nepřitahuje, a řeší situaci po svém. Námět k filmu poskytl kultovní comicsový příběh amerického kreslíře Daniela Glowese, odehrávající se v prostředí satiricky nahlíženém očima dívky, jež se cítí jako cizinka ve světě, který ji obklopuje.

Režisér Terry Zwigoff na sebe upozornil v roce 1994 filmem Crumb, který byl odměněn Velkou cenou poroty na festivalu Sundance. Jde o portrét kontroverzního autora a komika Roberta Crumba a jeho velmi zvláštní rodiny. Ještě předtím natočil Zwigoff film Louie Bluie (1985), dokumentární portrét legendárního bluesmana 30. let Howarda Armstronga.