Logo TV Prima

Logo TV Prima | foto: FTV Prima, iDNES.cz

Prima chystá zatím nejdrsnější reality show

  • 87
Reality show Chvíle pravdy, kterou se chystá od podzimu vysílat televize Prima, má pověst jedné z nejdrsnějších soutěží vůbec. Internetem kolují historky o rozpadlých rodinách i ukázky, ve kterých soutěžící odkrývají své perverzní zážitky.

"Ano, jsem zamilovaná do svého expřítele, a kdyby se ke mně chtěl vrátit, opustila bych manžela," přiznává na televizní obrazovce šestadvacetiletá Lauren z New Yorku. Manželovi v publiku padá hlava do dlaní. Lauren nemůže zastírat. Produkce pořadu její odpovědi ověřila na detektoru lži, a kdyby Lauren zalhala, přijde o statisíce.

Prima už teď láká první zájemce na snadno vydělané miliony. "Nebudou rozhodovat vaše vědomosti, stačí jen pravdivě odpovídat," píše se na webových stránkách televize.

Princip soutěže připomíná oblíbeného Milionáře. Místo o nejvyšší horu Turkmenistánu se však moderátor zajímá o sexuální fantazie soutěžících či o kvalitu jejich manželství. Správnost odpovědí ověřuje neúprosný detektor. Ten Lauren z New Yorku usvědčil ze lži při jedné z dalších otázek, na kterou měla odpovědět, zda si myslí, že je dobrý člověk. "Ano," prohlásila sebevědomě – a v soutěži skončila. Celková bilance? Zničené manželství, celosvětová ostuda a nula dolarů.

Poslední otázky pro Lauren v pořadu Moment of Truth (Chvíle pravdy)

Na obrazovce za každou cenu Prima už přijímá přihlášky, aniž by zájemcům přiblížila, co přesně soutěž obnáší. Podle psychologa Jeronýma Klimeše si soutěžící mnohdy neuvědomují, do čeho jdou. "Netuší, jak to zacvičí s jejich vztahy. Přihlášku často podávají lidé trpící pocitem prázdnoty. Nevědí, co dál, a tak udělají něco strašného, co je ‚nakopne‘," popisuje psycholog.

Jeho kolega Slavomil Hubálek upozorňuje, že do podobných show se v Česku hlásí průměrně šest tisíc lidí. "Slast z toho, že se objeví na obrazovce, je pro ně silnější než možné následky," říká Hubálek.

Tomu vadí i zneužívání detektoru lži. "Určitě není stoprocentní, je to taková hra na hru o pravdě. Detektor měří tělesné reakce, které ovládá každý jinak," dodává psycholog. Není jasné, zda Prima použije typ detektoru používaný policií, nebo jiný. Diváci přístroj zřejmě neuvidí.

Prima sází na vysokou sledovanost. Počáteční zvědavost však může opadnout. "Reality show jsou už okoukané. A tohle není formát, který je Čechům právě blízký," míní mediální analytik Daniel Köppl.

Zástupci Primy se včera odmítli k soutěži vyjádřit. "Její příprava je v úplném počátku, není proto relevantní poskytovat informace," uvedla mluvčí televize Veronika Smetáková.