Marek Najbrt

Marek Najbrt | foto: Michal Sváček, MAFRA

Pražské šortky představí prvotiny Marka Najbrta i Zanussiho kraťas

  • 0
Může se romantická komedie vejít do pouhých osmnácti minut? Režisér Josef Tuka to zkusil a jeho Saharské písky líčící manželský pár, který chce pětadvacetileté soužití oslavit na místě prvního setkání, se dostaly jako jediný český příspěvek do mezinárodní soutěže festivalu krátkých filmů.

Oblíbená odnož karlovarského festivalu přezdívaná Pražské "šortky" se koná letos už popáté, a to 20.–24. ledna v pražském kině Světozor, kde dnes začíná předprodej vstupenek za šedesát korun.

Nabídne tři soutěžní a devět nesoutěžních sekcí, z nichž jedna zahrne další domácí, vesměs studentská díla. Zvláštní přehlídky se dočkají Španělsko či Japonsko, ale také sportovní fanoušci, protože jeden z tematických okruhů představí krátké hrané snímky o fotbalu.

Jinou raritu přinesou "kraťasy" o lásce z dílny pěti ruských režisérů, dojde i na experimenty či laureáty festivalových cen. K nejvyhledávanějším "šortkám" tradičně patří první filmy nyní již slavných filmařů.

Tentokrát pořadatelé získali studentský snímek polského klasika Krzystofa Zanussiho či jednu z raných prací korejského režiséra Parka Chan-Woka, hostitelskou zemi zastoupí první pokusy tvůrce Mistrů či Protektora Marka Najbrta.

Mezinárodní porota opět udělí hlavní cenu dotovanou pěti tisíci eur a dvě zvláštní uznání, publikum bude napříč celým programem hlasovat o ceně diváků. Podrobnosti o celé akci jsou na adrese www.pragueshorts. com.