Kate Hudson - Herečka Kate Hudsonová ve filmu Klíč (2005) | foto: Bontonfilm

Pozor na staříky s půdou

Mít univerzální klíč k baráku je hezká věc, pro chamtáky takřka ideál. Problém nastává ve chvíli, kdy na vás namísto milého překvapení za dveřmi čekají vyhlídky na hodně pomalou a bolestivou smrt. V lepším případě.

"Horory a strašidelné filmy vždycky balancují na hranici reality. Někdy zcela sklouznou do nereálna, někdy si ale udržují zdravý přístup k realitě a vás děsí, že to, co na plátně vidíte, by se opravdu mohlo stát. Přesně takový je Klíč," tvrdí o novém filmu herečka Kate Hudsonová, která je zároveň představitelkou hlavní role.

Autorem scénáře hororu Klíč je zkušený Ehren Kruger, který je rovněž podepsán pod strašidelným snímkem Kruh. Princip obou filmů je vlastně stejný - dostanete zdánlivě nevinou běžnou věc, ale jakmile jí použijete, začnou se dít nikoli běžné věci.

Tentokrát není zdrojem hrůzy videokazeta, nýbrž klíč, který mladá ošetřovatelka Caroline (Kate Hudsonová) dostane od svých nových pacientů, postaršího manželského páru (Gena Rowlandsová a John Hurt). Ti žijí ve starobylé a poněkud zpustlé usedlosti v zapadlém koutu Louisiany na jihu Spojených států.

Caroline musí snášet prazvláštní zvyky obou staříků, krom toho sám dům není žádným baráčkem pro panenky. Carolin posléze zjistí, že starým univerzálním klíčem může otevřít všechny dveře v domě, včetně půdy. Zvědavost jí samozřejmě nedá, načež musí velmi záhy řešit mnohem svízelnější problémy, než nevynesený nočník.

Kromě Kate Hudsonové (Na pokraji slávy, Rozvod po francouzsku), Geny Rowlandsové (Noc na Zemi) a Johna Hurta (Sloní muž) ve filmu uvidíte i Petera Sarsgaarda (Kluci nepláčou) v roli místního advokáta a Joy Bryantovou (Spider-Man 2) v roli Carolininy kamarádky. Režie se ujal Iain Softley, který má za sebou například film Svět podle Prota.

KLÍČ (Skeleton Key)
česká premiéra: 25. srpna 2005 (Bontonfilm)
horor, 105 minut
režie: Iain Softley - scénář: Ehren Kruger
kamera: Dan Mindel - hudba: Ed Shearmur
hrají: Kate Hudsonová, John Hurt, Gena Rowlandsová, Peter Sarsgaard, Joy Bryantová
oficiální web:
www.theskeletonkeymovie.com