Paul Newman a Robert Redford spolu natočí poslední film

- Dvě americké filmové legendy, Paul Newman a Robert Redford, se s velkou pravděpodobností opět potkají při natáčení filmu. Ačkoli společně natočili pouze dva snímky, jsou jejich jména synonymem jedné z nejslavnějších hollywoodských dvojic, která je zapsána v podvědomí diváků na celém světě. Od posledního společného setkání před kamerou uplynulo sedmadvacet let a Paul Newman by chtěl s Robertem Redfordem natočit ještě jeden film. Svůj poslední.

V současné době Paul Newman hledá scénář, který by byl vhodný pro jeho příští film. V něm by si chtěl zavzpomínat na staré časy a zahrát si hlavní roli po boku někdejšího partnera Roberta Redforda. “Mluvíme o tom s Robertem už léta, ale nyní nastal čas, kdy s tím musíme začít něco dělat. Předtím, než budu tak starý, že už bude na natáčení pozdě”, říká hollywoodský veterán. A má ještě jednu podmínku: rozhodně si nechce zahrát otce Roberta Redforda.

Oba muži se na stříbrném plátně sešli dvakrát, poprvé v roce 1969, při natáčení westernu Butch Cassidy a Sundance Kid. Jejich spolupráce znamenala úspěch u diváků, takže o čtyři roky později přišla spolupráce na filmu Podraz. Fenomenální úspěch by dával naději na další společné projekty, ale k žádnému doposud nedošlo.

Minulý týden v televizní show Davida Lettermana herec Paul Newman prohlásil: “pokusím se udělat ještě jeden film a pak definitivně odejdu”. Rychle doplnil, že jeho rozhodnutí je směřováno pouze k filmu a netýká se jeho lásky motorismu. Automobilového závodění se pětasedmdesátiletý herec vzdát nehodlá.

Paul Newman zahájil svoji filmovou kariéru v roce 1954 filmem Stříbrný kalich. V roce 1987 mu Americká filmová akademie udělila dva Oscary, jednoho za film Barva peněz, druhý za celoživotní herecké dílo. V poslední době se Newman objevil po boku Kevina Costnera ve filmu Vzkaz v láhvi, nejnověji si zahrál bankovního lupiče ve snímku Kde jsou peníze, který měl minulý týden premiéru ve Spojených státech.

Robert Redford začínal v televizním filmu Iceman Cometh (1960). Po filmu Podraz byl po tři roky nejvyhledávanějším hercem Hollywoodu. Později se Redford začal věnovat také režii, hned za svůj debut Obyčejní lidé si vysloužil v roce 1981 Oscara za nejlepšího režiséra. Mimo jiné natočil také snímky Teče tudy řeka s Bradem Pittem nebo Quiz Show, za který byl znovu nominován na Oscara (1994). Na začátku 80. let založil na svém ranči v Utahu Sundance film Institute, který každoročně pořádá festival pro nezávislé filmaře. Robert Redford se naposledy objevil v tuzemských kinech v roce 1998 Zaříkávač koní. Nejnověji si zahrál sám sebe ve filmu Navždy Hollywood (1999).

Paul Newman s Kevinem Costnerem ve filmu Vzkaz v láhvi.

Paul Newman na černobílé fotografii v dobách své největší slávy.

Robert Redford v typickém oblečení honáka koní - džínách a klobouku.

Civilní portrét Roberta Redforda.