Neviňátka versus Pustit žilou

Neviňátka versus Pustit žilou | foto: koláž iDNES.cz

Nové show Neviňátka i Pustit žilou plynou odnikud nikam

  • 14
Pavlína Wolfová se umí lépe ptát; nezapře, že je novinářka. Veronika Žilková umí lépe předstírat příchylnost k hostům; nezapře, že je herečka. Ale jinak vyjdou jejich premiérové talk show, Neviňátka na Nově a Pustit žilou na Primě, v podstatě nastejno.

. Televizní glosář

Neviňátka
Hodnocení 50 %
Pustit žilou
Hodnocení 50 %

Neurazí, nenadchnou, jen tak si plynou odnikud nikam v duchu dávných vesnických besed u draní peří, až ukolébají k dřímotě; a peří nikde.

Wolfová do Neviňátek přenesla základ svého rozhlasového pořadu Děti vám to řeknou. V obřích křeslech hostů sedí malí školáci, i grafika pořadu má lehce pohádkový ráz, ovšem o to podivněji se na bílém obláčku vyjímají třeba krvavé záběry.

Děti totiž, podobně jako dospělí v někdejší "novácké" Sedmičce, glosují události týdne: od černé kroniky k politice. Nejnověji tak kolem případu Morava - Tlustý dostaly otázky, proč byl ten pán ve vaně, co je to vydírání a zda politici pláčou. Pořad tak podprahově v dětech pěstuje pocit, že všichni politici jsou zlosynové a všude vládne zmar a zmatek.

Samo sebou pohled na děti, zvláště na rošťáckého miláčka publika, jenž se vrtí, válí, protahuje, vyskakuje a předvádí, je vždy mile vděčný - ale takový účel plnila i hrající si koťata z někdejších přestávek. Z dětí někdy vypadnou půvabná moudra typu "Adam s Evou snědli otrávený jabka", jindy z nich zjevně mluví rodiče. Wolfová dokáže udržet jejich výrazový slovník, bere je jako rovnocenné partnery, nešišlá a nerozněžňuje se - ale dramaturgicky je to půlhodinka bez účelu a řádu.

Žilková si pro pořad Pustit žilou zvolila nevšední hudební doprovod skvělé beatboxové kapely Beat Burger Band; bohužel se ozývá skoro za každou větou. A když se přičtou věčné předěly a vkládané ankety, výsledek je rozbitý a přezdobený, zatímco uniká podstata žánru - dostat z hostů něco nečekaného.

Beseda působí aranžovaně, přestože Žilková reaguje dosti pohotově; tím méně prostoru však nechává hostům. Navíc i ona zatahuje do dialogů levné politické bonmoty - jako by obě moderátorky soupeřily o štafetový kolík Zuzany Bubílkové. Přinejmenším premiérový díl nesplnil, co dramaturgie naslibovala: pořad, kde se hosté navzájem pohádají nad tématem, jež je spojuje. Zbylo jen povšechné společenské plkání.

Nepřímý mač Wolfová v. Žilková tedy zatím dopadá nerozhodně: ani jedna neumí projevit o slova hostů tak přirozený osobní zájem jako třeba Karel Šíp ve Všechnopárty. A přímý boj Pustit žilou s  Mr. GS v téže době na Nově vyhrávají zdravou uvolněností bývalí druzi Žilkové z Tele Tele Genzer a Suchánek.