Říše vlků

Říše vlků - Fotografie z filmu Říše vlků (2005) | foto: Bioscop

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky?

Scénárista Jean-Christophe Grangé, který je autorem dvoudílné filmové série Purpurové řeky, znovu navázal spolupráci s Jeanem Renem, tentokrát v rámci nového snímku Říše vlků.

Jak už napovídá sám název, předmětem pátrání drsného detektiva nebudou ani psychopatičtí běžci, ani létající kung-fu bojovníci, nýbrž lidé, kteří mají k pejskům mnohem blíže než Marta Kubišová. O moc blíže.

Jean-Christophe Grangé si téma rozdvojené osobnosti zpracoval už ve filmu Fantóm Paříže, kde zlobivý učedník krade obyvatelům nadmíru ponurého města tváře.

Nyní se v centru jeho pozornosti ocitá krásná manželka (Arly Jover) vysoce postaveného pařížského úředníka, již déle než měsíc trpí hrůznými halucinacemi a částečnou ztrátou paměti.

Což by nebyl zas až takový problém, kdyby nebyly ve stejnou dobu v turecké čtvrti Paříže nalezeny tři brutálně zavražděné, zohavené ženy, které si jsou nápadně podobné.

Případ dostává na starost Paul Nerteaux (Jocelyn Quivrin), houževnatý policejní kapitán, který požádá o pomoc bývalého kolegu Jeana-Louise Schiffera (Jean Reno). Schiffer se totiž vyzná v podsvětí, ze kterého sám vzešel, a navíc používá metody, které tak trochu hraničí se sadismem. Což se v podsvětí hodí.

Ženuška mezitím začne podezřívat svého manžela, že žije dva životy, jenže ouha, míří špatným směrem. prostřednictvím své psychiatričky (Laura Morante) začne totiž odhalovat svou záhadnou minulost a zjistí, že spojitost mezi ní a vraždami je více než zřejmá...

Stojí za zmínku, že příběh vychází z pověstí o větvi turecké mafie, říkající si Šedí vlci, přičemž část zpětně se odvíjejícího příběhu byla skutečně natočena v turecké Kappadokii.

ŘÍŠE VLKŮ (L'Empire Des Loups)
krimi/thriller, 130 minut (Bioscop)
režie: Chris Nahon - scénář: Jean-Christophe Grangé
kamera: Michel Abramowicz - hudba: Olivia Bouyssou, Grégory Fougeres, Dan Levy, Pascal Morel, Samuel Narboni, Luca de' Medici
hrají: Jean Reno, Arly Jover, Jocelyn Quivrin, Laura Morante, Philippe Bas, David Kammenos, Didier Suvegrain, Patrick Floersheim, Etienne Chicot
oficiální web: www.lempiredesloups.com