Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karas, žhavíme! Český sci-fi kult Návštěvníci baví diváky už 40 let

  11:17
Hlavně nenápadně. Úvodní díl seriálu Návštěvníci o expedici Adam 84, cestující v čase pro formuli, která může zabránit zničení Země, měl premiéru 5. listopadu 1983. Svěží a zábavný je díky parodickému tónu, záplavě nápadů a samozřejmě atraktivnímu námětu dodnes. Vyzkoušejte si také znalosti o legendárním seriálu v našem kvízu.

Na patnáctidílném vědeckofantastickém seriálu – šestnáctá epizoda umožnila divákům nahlédnout do zákulisí natáčení včetně trikových sekvencí – se podílela špičková autorská sestava. Od autorů scénáře Oty Hofmana a Jindřicha Poláka, druhý jmenovaný seriál také režíroval, přes hudebního skladatele Karla Svobodu, výtvarníka Theodora Pištěka, animátora Jana Švankmajera až po architekta Zbyňka Hlocha.

KVÍZ: Jak znáte seriál Návštěvníci? Otestujte se

Členy čtyřčlenné expedice Adam 84, která chce v sešitě nepříliš vzorného žáka páté třídy Adama Bernaua objevit vzorec pro přesun celých kontinentů, a zachránit tak svět roku 2484 před zničením po zásahu komety, ztvárnili Josef Bláha, Josef Dvořák, Jiří Datel Novotný a Dagmar Patrasová, která se postarala o několik poměrně odvážných a lechtivých scén. Seriál se odehrává ve fiktivním městečku Kamenice, které si zahrál Pelhřimov.

Adam Bernau vyrůstal v Pelhřimově (Kamenici). Právě tam se potkával s velkým učitelem Aloisem Drchlíkem. Hráli je Viktor Král a Vlastimil Brodský.

V roli génia 21. století se představil oblíbený dětský herec Viktor Král (kromě Návštěvníků hrál ve filmech Krakonoš a lyžníci, Sonáta pro zrzku nebo v seriálech Létající Čestmír a Třetí patro), jeho kamarádku dívenku Ali hrála Klára Pollertová, géniovy rodiče Eugen Jegorov a Dagmar Veškrnová. Adamova mentora Drchlíka ztvárnil Vlastimil Brodský, v dalších rolích se objevili Vladimír Menšík, Jiří Císler, Jitka Molavcová nebo Jiří Kodet jako kolotočář Eda.

Návštěvníci slaví 40 let. Seriál skončil u soudu, za Patrasovou se zaručili

Na svou dobu velkolepý projekt vznikl v koprodukci se západoněmeckou televizí WDR, která měla s československými filmaři při výrobě dětské tvorby dobré zkušenosti. Podílela se už seriálech Pan Tau nebo Lucie, postrach ulice, za nimiž rovněž stála dvojice Hofman-Polák, nebo pohádkové Arabele režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Díky účasti koproducentů z Kolína nad Rýnem bylo nejen možné natáčet část seriálu na Západě, ale zajistili také dva ze tří vozů Lada Niva, který v seriálu hrál stěžejní roli.

Vůz Návštěvníků zvenku vypadal jako auto geometrů vyměřujících trasu budoucí dálnice, za niž se čtveřice z budoucnosti vydávala, uvnitř ale disponoval rozsáhlou historickou databází, uměla cestovat pod zemí nebo se spojit s lidmi v budoucnosti. Členy expedice, zprvu vyděšené z divokého 20. století, chránilo pancéřování, auto také dokázalo pro zmatení zvědavců měnit barvu i poznávací značku.

Líbí se vám seriál Návštěvníci?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 10. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Oka, déšť i laserová pilka

Techniky a dalších věcí z budoucnosti se v Návštěvnících objevilo mnohem víc. Například sledovací minikamery zvané Oko, v deštnících skryté zařízení umožňující vyvolat déšť, laserová pilka nebo do žárovky ukryté zařízení, které dokázalo vyléčit prakticky každou chorobu. Hvězdou seriálu se staly také amarouny, jídlo z budoucnosti, při jejichž přípravě (animace nese nezaměnitelný rukopis Jana Švankmajera) se objevovaly řízek, klobása, knedlo-vepřo-zelo, topinky s bohatou oblohou i další laskominy. Výsledkem ale bylo vždy jen nevábně vypadající želé.

Není proto divu, že technik výpravy v podání Josefa Dvořáka, v minulosti vystupující pod krycím příjmením Karas, brzy podlehl svodům české kuchyně konce 20. století, a to přes zdravotní rizika, před kterými všechny varoval přísný lékař expedice – hrál jej Jiří Datel Novotný.

Ostatně kontrast mezi představami lidí z dosti utopické společnosti budoucnosti – v principu se se příliš neliší od toho, jak ji viděli třeba tvůrci amerického Star Treku – o světě roku 1984 a realitou tvoří jeden z hlavních zdrojů humoru v celém seriálu. Ten se kromě Československa a Německa vysílal také v dalších zemích, velmi populární byl třeba v Jugoslávii.

Který z vynálezů se vám nejvíc líbil?

celkem hlasů: 1324
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 10. listopadu 2023. Anketa je uzavřena.

Seriál odehrávající se před rokem 1989 dočkal několika repríz, pak ale přišel nečekaný zákaz uvádění. Postava šéfa expedice Adam 84 se totiž původně jmenovala akademik Filip, což se nelíbilo vdově po archeologovi Janu Filipovi (1900 až 1981), která si nenechala vymluvit, že se nejedná o znevažování památky jejího manžela.

Poté, co uspěla u soudu, museli tvůrci akademika přejmenovat na Richarda a všechny zmínky jména Filip přemluvit. Zásahy nejsou vždycky povedené, občas dost tahají za uši, naštěstí se ale týkají jen úvodních epizod. Díky nim se Návštěvníci od roku 1994 mohou opět vysílat a další generace diváků, společně s pamětníky, si může společně s velkým učitelem dědou Drchlíkem lámat hlavu, odkud se vlastně z amarounového želé berou ty slupky, z nichž se údajně dá vařit pivo, a hlavně – co je to „humidování“.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Ta nevíra v sebe sama je překvapivě pořád silná, přiznává Ivan Trojan

28. dubna 2024

Premium Bude mi šedesát, síly ubývají, kariéra byla dlouhá, náročná a vyčerpávající. Takže přemýšlím, co...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...