Miro Žbirka a Marika Gombitová v muzikálu Neberte nám princeznu

Miro Žbirka a Marika Gombitová v muzikálu Neberte nám princeznu | foto: ČT

Dvaja. Jak Žbirka s Gombitovou hráli v muzikálu Neberte nám princeznu

  • 13
Když se Marika Gombitová loučila se zesnulým kolegou Miroslavem Žbirkou slovy „S láskou tvoje princezna“, nejen pamětníkům se vybavil muzikál Neberte nám princeznu, kde si spolu zahráli ústřední pár. Vznikl před čtyřiceti lety.

Moderní televizní verze pohádky Sněhurka a sedm trpaslíků vypráví o dívce, kterou její rodiče přehlížejí, takže jednou v matčiných šatech uteče z domova,  zabloudí na zámek, kde sídlí dětský domov, a unavená tu usne. Když ji najde sedm chlapců, považují ji za princeznu a schovají ji.

Vedle Žbirky a Gombitové si v příběhu zahráli Luděk Sobota, Petr Nárožný, a také Marie Rottrová, kterou nadchla hudba Deža Ursínyho.

Však také písničky z muzikálu kolovaly mezi lidmi v nahrávkách na magnetofonu, plánovaná deska totiž tehdy nevyšla a vydána byla až po dvaceti letech. Následovala pak i divadelní verze snímku.

Z muzikálu Neberte nám princeznu

K projektu se váže řada legend - jak těžko se prosazovalo obsazení Rottrové i titul se slovem princezna, jež prý režimu evokovalo feudální éru, jak režisér Martin Hoffmeister zvažoval, zda si mohou dovolit scénu, v níž děti přemohou příslušníka dobové Veřejné bezpečnosti. Žbirka po čase prozradil, že si při natáčení v chladném zámku tajně přilévali do čaje rum. 

Ve svém hereckém debutu zpíval Žbirka vedle duetů s Gombitovou písně Dvaja či To ste vy. Muzikál Neberte nám princeznu vyšel rovněž na DVD, kde jej doplňuje záznam zpěvákova vystoupení se skupinou Limit na Bratislavské lyře 1982 a Žbirkův komentář k restaurování kultovního filmu.