43. MFFKV - zástupkyně společnosti Pomocné tlapky se psem

43. MFFKV - zástupkyně společnosti Pomocné tlapky se psem - Tisková konference před startem filmového festivalu v Karlových Varech, hotel Orientla Mandarin Praha (23. června 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Mirka z Varů podruhé: Děti ze stanice Zoo

  • 1
Nic karlovarský festival tak nepolidští jako Pomocné tlapky, tedy psi, které stejnojmenná organizace cvičí na pomoc postiženým. Tváří se, že by ochotně poskytli podpůrnou pracku i zdravým nemocným, kteří se z úvodních večírků vraceli krokem vratkým.

Robert De Niro zjevně netušil,že ve Varech letos našel přístřeší právě tenhle chlupatý způsob charity. Jinak by s sebou totiž nepřivezl film, v němž v roli producenta vyrobí neprodejný snímek, který vrcholí brutální vraždou psa. V tu chvíli zařvali nejen hrdinové na plátně, ale i diváci v sále a řady zájemců o De Nirovu novinku Co se vlastně stalo vzápětí zlehka prořídly.

Jiná mrtvá zvířata, jak by s opovržením prohlásil Petr Vachler, už čekala na rautu. Aby to tolik nebolelo, převládala zvířena, se kterou se v zoo člověk moc nepomazlí, hlavně krevety, chobotničky a podle odvážných experimentátorů i žabí stehýnka.

. Mirka z Varů

Internetový glosář filmové kritičky deníku MF DNES Mirky Spáčilové věnovaný filmovému festivalu v Karlových Varech

Ale jinak festival nabral směr zdravého života i po stránce jídelníčku: po zeleném koberci člověk doputoval k asijským nudlím se záhadným zeleným tentinonc, k zelenině a dokonce k zelené čokoládě.

K poraženým živočichům neekologické barvy náležel starý dobrý známý růžový panter, který v důvtipné znělce ČEZ ohrožuje energetické zdroje festivalu, než zasáhne animovaný spasitel Bartoška.

Vůbec znělky zatím patří k nejpříjemnějším zážitkům: jsou vtipné, stručné, krátké, nenápadný Ivan Zachariáš jim dal nápady a nápadný Varhan Orchestrovič Bauer v rudém večerním úboru muziku, za kterou sklízel nemenší uznání.

Zvířata zahájila i soutěž, protože hned v prvním snímku, dánském westernu Ukrutně šťastni, vyfasuje policista přeložený do zapadlé díry plné podivínů po svém nástupci pro změnu kočku.

Macek nevypadá zrovna přívětivě, ale mnohem větší zvěrstva ve filmu páchají lidé, což hned ráno dalo divákům výstražné avízo, že ani letos se depresívních příběhů nezbaví.

Dnes ještě obsadí plátno italský gambler, krvavá hraběnka Bathory a a zlomyslný vrah v Mrtvých očích Londýna. Zdá se, že Pomocné tlapky a možná i klapky na oči a uši budou zapotřebí.