Z natáčení filmu Město | foto: Produkce Město

Už nám chybí jen zvuk, hlásí Město, celovečerní film natočený na mobil

  • 10
Celovečerní film natočený mobilním telefonem míří do kin. Tvůrci příběhu Město, který se odehrává během jediného dne v Praze mezi lidmi na hraně zákona, nyní v internetové sbírce shánějí prostředky na kvalitní zvuk.

„Peníze potřebujeme na zvukovou postprodukci, neboť promítání v kinech a v televizi má profesionální standardy, které musíme dodržet, a to je velmi nákladné,“ vysvětluje debutující režisér Jiří Diviš, který stojí za prvním celovečerním českým filmem natočeným na iPhone.

„Na začátku byl nápad udělat film trochu jinak. Zatímco ve světě už na mobilní telefony natáčejí renomovaní režiséři jako Steven Soderbergh, kteří své projekty dostali i na festival v Cannes, u nás zůstalo jen u několika pokusů, jejichž výsledky končily pouze na YouTube. A to je škoda,“ věří Diviš, že daná technologie má bezesporu budoucnost. 

Začátkem roku 2020 dopsal scénář a s Petrem Šámalem, který zastával funkci výkonného producenta, dal dohromady tým od kameramana Jakuba Šimůnka po mistra zvuku Jiřího Klenku. Hlavní roli hraje Veronika Divišová  - „a opravdu nejsme příbuzní,“ směje se režisér, další postavy ztvárnili Oskar Hes, Jarek Hylebrant, Tomáš Dastlík, Filip Kaňkovský a pes.

Do projektu vložil Diviš vlastní úspory, hodně lidí pracovalo zadarmo, takže se projekt dostal do fáze, kdy je obarvený, navrhují se plakáty, Zdeněk Král píše hudbu a chystají se titulky, v nichž podle slibu tvůrců najdou své jméno i případní přispěvatelé.