Televizní cena Elsa

Televizní cena Elsa - Televizní cena Elsa | foto: archiv

Matonoha uvádí ceny Elsa. Nesmí vyhrát

Má smůlu. I kdyby na televizních cenách Elsa, které bude herec Tomáš Matonoha s kolegou Markem Danielem uvádět 29. října už podruhé, zazářil ještě víc než loni, sám televizní sošku pro moderátora roku nevyhraje. Nesmí.

"Česká televizní a filmová akademie rozhodla, že moderátoři akcí, jež sama pořádá, se nebudou v soutěži hodnotit. Týká se to průvodců filmových Českých lvů i televizních cen Elsa," potvrdil výkonný ředitel akademie Petr Vachler.

Matonohu to prý nemrzí, tvrdí totiž, že na slavnostním večeru, který přenáší ČT 1, stojí moderátoři až na třetím místě. Prvořadou důležitost mají vítězové a hned po nich hosté, kteří budou trofeje z dílny Michala Gabriela předávat – například herci Tereza Brodská, Anna Geislerová, Jan Budař nebo Tomáš Krejčíř.

"Navíc mě teprve čeká klíčová schůzka v ČT, kde se pokusím nastínit, jak by měl večer vypadat. A pak buď řeknou – Chlapci, hurá do toho!, nebo nastane polemika o tom, jak se liší humor Novy od humoru ČT 1, ČT 2 až ČT 10," prorokuje Matonoha.

Rozhodně prý nechystá po celý rok "plný ranec legrácek", kterým by Elsy ovládl. "Achillovou patou večera jsou dvacátá minuta, kdy lidé při prvním bloku reklam přepínají, a pozvaní diváci v sále, kteří si nekupují drahou vstupenku a necítí se povinni vytvářet kotel, jaký má komik rád," dodal herec známý ze seriálů Bazén a Rodinná pouta.

Seriály sice obrazovkám vládnou, vlastní kategorii však nemají, spadají pod dramatické pořady včetně inscenací a televizních filmů. Podobně se za rok nedočkají vlastní ceny pořady žánru reality show.

"Všude ve světě spadá reality show do kolonky televizní zábavy," potvrdil Aleš Ulm z České televize, která nominacím na výroční televizní ceny kraluje. Jen jedno želízko v ohni má HBO a dvě – obě díky seriálu Redakce – televize Nova.

Sporným oborem zůstávají dokumenty, které by jejich tvůrci rádi viděli v klání Českých lvů. Akademie se však neshodla na pravidlech, která by nehranou tvorbu poměřovala s hranou, takže dokumenty zůstávají na půdě televizních cen. Elsu lze získat rovněž za animované dílo, byť jde o značně zúžený výběr – točí se vlastně jen večerníčky.

"Děláme to kvůli tradici české animované školy, nicméně pokud padesát procent akademiků neurčí první místo, protože žádný titul si to podle nich nezaslouží, cena v této kategorii nebude udělena – stejně jako loni," vysvětlil Vachler. Stejná zásada o nutném hlasu poloviny akademiků platí pro všechny kategorie obou výročních soutěží, filmové i televizní.

Zatímco o Elsách rozhodnou odborníci, diváci se mohou zúčastnit ankety spjaté s těmito televizními cenami, která nabízí hlasování podle vlastního vkusu a možnost získat ceny včetně filmů na videokazetách, filmových soundtracků a knih o filmech či seriálech. V anketě lze volit až tři možnosti. - HLASUJTE ZDE

,