Vojta Kotek v minisérii Marie Terezie | foto: ČT

Točí se finále výpravné minisérie Marie Terezie, vrátí se Vojtěch Kotek

  • 2
Pátý, závěrečný díl minisérie Marie Terezie připravuje štáb režiséra Roberta Dornhelma. Filmaři se v dubnu vrátí do Valtic a do Kroměříže, kde vzniknou první záběry finále nejrozsáhlejšího koprodukčního projektu v historii České televize.

Scénář vznikající epizody zachycuje posledních dvacet let života habsburské panovnice Marie Terezie. Jde o období takzvané sňatkové politiky, výchovy Marie Antoinetty pro francouzský trůn, cesty Josefa II. k převzetí moci a úmrtí nejprve Františka Štěpána, nakonec i titulní hrdinky.

Panovnici si v závěrečném dílu zahraje Ursula Straussová a Josefa II. ztvární Aaron Friesz. Z českých a slovenských herců tvůrci opět přizvali Vojtěcha Kotka, Davida Švehlíka, Tatianu Pauhofovou nebo Igora Bareše. Výraznou novou postavou bude hrabě Kounic v podání Stanislava Majera. 

„Mám velkou radost, že se díky maskérskému řemeslu našeho týmu mohu octnout v kůži Františka Štěpána i v jeho posledních letech života, třebaže sama maska, ač dokonalá, k uvěřitelnosti stačit nebude. Postava Františka mi přirostla k srdci a nerad bych se s ním těsně před cílovou rovinkou loučil,“ říká Kotek.

Z Valtic se štáb přesune do Kroměříže. Natáčet se bude také na zámcích Slavkov, Milotice, Jaroměřice a v klášteře Plasy. První dvě epizody série vnikly v roce 2017 u příležitosti třístého výročí narození české královny, jejich premiéru si v ČT nenechaly ujít více než dva miliony diváků.