Z natáčení filmu Manželské etudy: Nová generace

Z natáčení filmu Manželské etudy: Nová generace | foto: ČT

Jiná doba, jiná generace, jiná Třeštíková, ale Manželské etudy trvají

  • 12
Na jaře vstoupil do kin v podobě samostatného dokumentu jeden díl cyklu Manželské etudy: Nová generace, v němž Hana Třeštíková navazuje na dlouholetý projekt své matky Heleny Třeštíkové a který ČT začne vysílat 27. listopadu.

Vedle epizody Mirka a Kuba aneb „láska z technoparty“, která již prošla distribucí, se představí ještě čtyři dvojice. Irena a Petr, „klasický pražský pár“, brali svatbu po sedmiletém vztahu jako zábavný večírek pro kamarády, Alena a Bernard spolu již bydleli a během natáčení se jejich rodina rozrostla o dva potomky. 

Naopak Petra a Viktor se obávali, že pro vytoužené druhé dítě se poznali příliš pozdě, a poslední duo čili Lukáš a Zuzana zastupoval typický vzorek „zlaté mládeže“ – ovšem leccos se může změnit.

Původní Manželské etudy natáčela Helena Třeštíková od roku 1980 po šest let. Poté však aktéry sledovala dál, takže přidala ještě Manželské etudy po 20 letech a nejnověji Manželské etudy po 35 letech. Také ona z materiálu vytěžila samostatné filmy Marcela nebo Strnadovi. 

„V osmdesátých letech se mladí brali kvůli ekonomickému tlaku, viděli v tom šanci na získání bytu. Dnes to zkoušejí nanečisto, jsou váhavější, volí spíše soužití na hromádce. A potkávají se s dost odlišnými problémy,“ shrnula zakladatelka tradice, v čem se lišili její hrdinové od manželů nového pokolení, jež s kamerou pozorovala její dcera.