Film Sametoví vrazi - Fotografie z filmu Sametoví vrazi | foto: Česká televize

Lví kandidát: Sametoví vrazi

Koncem ledna 2005 měl premiéru film Jiřího Svobody Sametoví vrazi, jehož příběh volně vychází z případu takzvaných orlických vražd.

O CO JDE
Sametoví vrazi vycházejí volně z nejznámějšího případu násilné trestné činnosti poslední doby. Jednalo se o sérii vražd z let 1991 až 1993, jejichž oběti byly nalezeny na dně přehrady Orlík. Celý případ, kde vrazi své oběti odkládali do sudů se žíravinou a vhazovali do vodní nádrže, policisté tehdy hodnotili jako nejzávažnější v dějinách české kriminalistiky.

Tvůrci
Režie: Jiří Svoboda. Scénář: Jiří Svoboda. Kamera: Martin Šácha. Hudba: Jiří Chlumecký. Hrají: Michal Dlouhý, Jan Dolanský, Alice Veselá, Lucie Benešová, Richard Krajčo, Zuzana Kocúriková

Nominace na Českého lva
Budou zveřejněny 1. února 2005.

Zajímavosti
Herci v rolích zločinců měli o čem přemýšlet. „Fascinovalo mě, jak se člověk může dostat do víru událostí, aniž by chtěl, a z vlaku už nedokáže vystoupit. Může se jen zabít, udat nebo jít dál,“ uvažuje Michal Dlouhý o své postavě hlavního hrdiny, jenž ve filmu skončí na vozíku. Skutečný předobraz jeho postavy si vzal život ve vězení v době, kdy se snímek točil.

Související články


WWW