Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letošní znělku natočil Petr Zelenka

  13:04
Znělku pro letošní Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech natáčel režisér Petr Zelenka přímo v lázeňském městě. "Natočená bude už tento týden, kompletně hotovou ji budu mít v polovině března," řekl iDNES v únoru režisér a dokonce prozradil hlavní motiv festivalové znělky, která je každoročně ostře sledovanou součástí filmové přehlídky.

"Bude to pár minut slávy, které si užívá otec dvou synů na divadelní točně," svěřil se Zelenka. V hlavní roli vystupuje herec ostravského Bílého divadla Jan Číhal, objeví se zde také dvě menší děti.

Režisér natáčel v prostorách Lázní I. a v karlovarském Městském divadle. Právě v něm si svou předpremiéru odbyl jeho snímek Rok ďábla. Tento polofiktivní dokument je nejnovějším filmovým počinem Zelenky, za nějž vloni získal hlavní cenu karlovarského festivalu - Křišťálový globus. Nyní je snímek také nejžhavějším favoritem na nejvíce sošek Českých lvů a společně se Smrady a Výletem je nominován ve všech třech hlavních kategoriích.

Jméno Petra Zelenky je známé také díky jeho autorskému filmu Knoflíkáři, který byl oceněn mimo jiné Českým lvem za scénář, režii a nejlepší film. Úspěch sklidil i za scénář ke snímku Samotáři režiséra Davida Ondříčka, autora loňské karlovarské znělky.

On-line rozhovory s Petrem Zelenkou najdete ZDE.

Zelenka zaujal rovněž na divadelních prknech, a sice režií hry Příběhy obyčejného šílenství, kterou napsal pro pražské Dejvické divadlo. Představení, v němž v hlavní roli exceluje Ivan Trojan, je i více než rok po premiéře stále beznadějně vyprodáno.

Na festivalovou znělku jsou návštěvníci festivalu každoročně velmi zvědavi, originální dílka jsou mnohdy také terčem kritiků, a to v pozitivním i negativním slova smyslu. Rozporuplné reakce vyvolala loňská znělka již zmíněného Davida Ondříčka, jenž nás prostřednictvím sketařsko-stepařské trojice členů Divadla Sklep a výtvarné skupiny Tvrdohlaví, která si říká Tros Sketos, zavedl do kabaretního prostředí.

Reportáž z natáčení znělky

Náhodní chodci poblíž budovy Císařských lázních v centru Karlových Varů kroutí hlavou. Je úterý večer, mráz. Nejméně šestý kropicí vůz s horkou vřídelní vodou umývá zasněžené zbytky trávy, záhony a silnici. Zem v okolí nasvícené budovy lázní následně pulírují košťaty lidé ze čtyřicetičlenného filmového štábu.

Nezvyklý obrázek má na svědomí znělka letošního Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Kalendář i tuhý mráz napovídá, že je zima v plném proudu. Filmaři, kteří pod pod vedením režiséra Petra Zelenky natáčejí v centru lázní oficiální znělku, ale mají jaro. Iluzi jara vytvářejí zaměstnanci ze Správy lázeňských parků. Ti celý den vodou rozpouštěli sníh a zmrazky, aby se nedostaly do záběru kamery.

„Jen jsem se modlil, aby se Správě lázeňských parků podařilo odzimovat kropicí vůz," řekl při natáčení exteriéru před Císařskými lázněmi vedoucí odboru kultury na karlovarském magistrátu Jiří Jeřábek. „Je důležité, že se podařilo rozpustit sníh termální vodou z pramenů, je to jedno z jejích nejlepších použití," raduje se autor znělky, režisér Petr Zelenka. 

Na opravdové jaro totiž filmaři čekat nemohou. Jak vysvětluje produkční z Filmservis Produktions Kamila Balvínová, časová rezerva, stejně jako případný náhradní termín prostě neexistuje. Znělka se proto musí natočit v karlovarském divadle i Císařských lázních během jediného dne a noci.

Jediné, co organizátoři letošního filmového svátku prozradili, je fakt, že filmaři poprvé natočí oficiální znělku festivalu znělku v Karlových Varech. Vlastní příběh však střeží téměř jako státní tajemství.

„Skláři, který ve sklárnách vyrábí sošku pro festival, se vylije sklovina na nohu. Lékaři dělníkovi nohu amputují a ten se jede léčit do Karlových Varů," uvedl autor festivalové znělky Zelenka. Režisér odmítá názor, že by to byl horor. Dokument, natočení ruční kamerou super osmičkou by podle režiséra byl naopak ve ve stylu kamera ferite.

Čtenáři, kteří doufají, že pro ně znělka ztratila tajemství, se mýlí. Příběh o invalidovi s amputovanou nohou byla pouze jednou ze dvou variant Zelenky. „Nakonec točíme druhou variantu. Vypadá totiž více jak znělka," vysvětluje režisér.

Ve chvílích, kdy začíná celonoční natáčení před budovou i v budově Císařských lázní, je ještě režisér sdílný. Libuje si, že Karlovy Vary jsou hodně hravé svými znělkami, což z lázeňského města dělá sympatický festival. Jak říká, jiné festivaly si maximálně udělají znělku, kterou pak používají několik let. Ročníků není tolik a filmařů je jako psů, takže může být člověk rád, že na něj někdy padne volba," konstatuje Zelenka.

O pár hodin později mu už mizí úsměv z tváře. Vřídelní voda, která rozmrazila sníh, totiž v parku před Císařskými lázněmi zamrzla. Kdosi ze štábu navrhuje, aby se záhon překryl fůrou hlíny. Nakonec pomohou teplovzdušné fukary, které rozmrazí na kost zmrzlou zem. Na ni přijde koberec a ešus s jídlem.

Osmiletý žák základní školy z Prahy Tomáš Krejčík, který ve znělce nese ešus do Císařských lázní, se jmenuje podle scénáře také Tomáš. „Nejhorší pro mě bylo, že se mnou v úterý nebyla při natáčení máma," svěřuje se Tomáš. O filmařích říká, že jsou na o moc hodnější než hokejoví trenéři ve Slávii Praha, kde hraje hokej.    

Po celonočním natáčení hlásí produkční Kamila Balvínová ve středu ráno kolem deváté hodiny: Hotovo! Z přibližně z dvou kilometrů dlouhého filmového pásu vznikne ve střižně třicetivteřinová verze pro televizi. V kině má znělka trvat přibližně dvě minuty.

MF DNES, Vladimír Zedník

Petr Zelenka přebírá Křišťálový globus. Fotografie ze slavnostního večera zakončení 37. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. 13. 7. 2002.

Autoři:

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

11. května 2024  11:10,  aktualizováno  12.5

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo....

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za Česko oheň a dynamický tanec. Aiko zpívala v semifinále Eurovize, neuspěla

9. května 2024  10:30,  aktualizováno  23:15

Ve švédském Malmö se konal druhý semifinálový večer mezinárodní písňové soutěže Eurovision Song...

Stará parta z Pána prstenů se vrací, v novém filmu bude lovit Gluma

9. května 2024  19:07

Tým scénáristů známých pro trilogie Pán prstenů a Hobit ve složení Fran Walshová, Philippy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Nabízím sex se svou ženou za sedm tisíc. Co chce řešit Jedna noc

9. května 2024

Premium Ve vztahově-sociálním dramatu Jedna noc, které podle vlastního scénáře natočil David Laňka a v němž...

Se zlem už nebojují princové, Vánoce obstarají naopak Tři princezny

13. května 2024  20:59

V Českém Švýcarsku, které před dvěma lety zachvátil požár, začalo natáčení letošní vánoční pohádky...

GLOSA: Má vlast Berlínských filharmoniků byla pouhou hudbou. Ale jakou!

13. května 2024  16:37

Poprvé v historii přednesli Smetanovu Mou vlast na úvod Pražského jara Berlínští filharmonikové se...

A diváci byli pod sedadly. Zemřela Susan Backlinieová, první oběť Čelistí

13. května 2024  16:31

Ve věku 77 let zemřela americká herečka a kaskadérka Susan Backlinieová, která se proslavila jako...

OBRAZEM: Jean-Michel Jarre společně s kytaristou Queen okouzlil Bratislavu

13. května 2024  15:29

Francouzský skladatel a hudebník Jean-Michel Jarre, jeden z průkopníků elektronické hudby, odehrál...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...