Leonardo DiCaprio bude natáčet v Ceaušeskově paláci v Bukurešti

- Gigantický palác bývalého rumunského komunistického diktátora Nicolae Ceaušeska v Bukurešti bude místem natáčení nového vědeckofantastického filmu, v němž bude hrát hlavní roli světoznámá americká hvězda Leonardo DiCaprio. Oznámili to dnes v Bukurešti zástupci rumunských filmových studií Castel Film. Tento "Palác lidu", který je po washingtonském Pentagonu druhou největší budovou na světě, slouží nyní především jako sídlo Senátu, druhé komory rumunského parlamentu.

Palác, který má přes 4000 místností, z nichž největší má rozlohu přes 2000 metrů čtverečních, je "ideální kulisou pro film, který se odehrává v roce 2070", řekla novinářům zástupkyně Castel Filmu Calina Piroticiová. Film ponese název "Librium" a vznikne ve spolupráci Castel Filmu s americkými ateliéry Miramax.

Plán natáčet vědeckofantastický film v sídle Senátu vyvolal ostrou diskusi v parlamentu a původně byl odmítnut. Později však parlament vyslovil souhlas se zahájením jednání o podmínkách natáčení, které má trvat dva týdny. Převládl názor, že film bude popularizací nejen ojedinělé gigantické budovy, ale i Bukurešti a Rumunska, a může přivábit do země zahraniční turisty.

Dohoda o natáčení již byla podepsána, ale podrobnosti nebyly sděleny. Palác lidu a také okolní budovy státních úřadů, obytné domy s luxusními obchody a široký bulvár v pařížském stylu dal postavit Ceaušescu v osmdesátých letech. Přitom byla zbourána jedna z nejstarších částí rumunské metropole s množstvím historických památek. Nad zemí má budova pět pater, pod zemí čtyři včetně protiatomových skrytů.