Televize

Televize | foto: Profimedia.cz

Kubismus? Podle ČT retro z dob socialismu

Pořad Retro, který se má věnovat designu a trendům z dob socialismu, vysílá Česká televize na programu ČT2.

Tento týdeník, který má premiéru vždy ve středu večer a reprízu v sobotu odpoledne, má podle webových stránek České televize představovat fenomény z naší nedávné minulosti, věnovat se věcem, se kterými se lidé před rokem 1989 setkávali každý den.

"Není to nostalgie, ale reflexe, která nám stále chybí," píše se na webových stránkách pořadu. Pokud se chce pořad zaměřit pouze na dobu socialismu, je potom dost zvláštní jeho znělka.

Mezi nakupenými předměty, které mají ilustrovat socialismus a které se v pořadu objevují několikrát také v předělech mezi reportážemi, zaujímá dost výrazné místo kubistický kávový servis Pavla Janáka z roku 1911.

Ovšem z toho, jak televize pořad inzeruje, to nevypadá, že by v reflexi dob minulých měl pokračovat až na počátek dvacátého století. Stejná znělka prolíná všemi díly pořadu, který se vysílá od začátku února.

Pokud kubistický servis autoři považují za socialistické retro, je to buď trestuhodný omyl, anebo docela trapný amatérismus. Zvlášť když se pořad vysílá na programu, který se chce zaměřovat na více přemýšlivého diváka.