Prezident Václav Klaus na golfu v Karlových Varech.

Prezident Václav Klaus na golfu v Karlových Varech. - Prezident Václav Klaus na golfu v Karlových Varech. | foto: ČTK

Klaus šel do kina a na golf navzdory zranění

  • 3
Byť se prezident Václav Klaus na filmovém festivalu v Karlových Varech zranil při tenise, neodradilo ho to od golfu v Olšových Vratech, stejně jako vydatný déšť snášející se celé dopoledne na trávník.

Klaus si v golfové klubovně si půjčil nepromokavý oděv a v doprovodu profesionálního trenéra Luboše Štiky si nejdříve vyzkoušel několik cvičných odpalů. Pak se vydal projít alespoň část hřiště.

Překvapil tak řadu lidí, protože při nepřízni počasí příliš nepočítali s tím, že by chtěl prezident opravdu hrát. Ten sice zpočátku chvíli váhal, ale pak vábení trávníku neodolal. Podařilo se mu zahrát několik pěkných míčků, ovšem nechyběl ani takzvaný řízek, kdy po odpalu letěl i kus drnu.

Trenér Štika byl s jeho výkonem spokojený. "Během roku udělal velký pokrok. Pokud mu to čas dovolí, chodí trénovat v Praze s mým synen Danielem," řekl Štika.

Přítomnost prezidenta na hřišti překvapila několik hráčů ze zahraničí. Jeden se dokonce snažil získat od prezidenta podpis a fotografii. Klaus by mu býval ochotně vyhověl, ale jeho osobnímu strážci fotky došly.

Na hřišti pak prezident vydržel téměř dvě hodiny a k odchodu ho přiměl jen slib manželce, že přijde včas na oběd. "Jsem s dnešní hrou docela spokojený, mohlo to být i horší. Navíc jsem se přesvědčil o tom, co říkají zkušení hráči. Není špatné počasí, ale jen špatně oblečený golfista. Tohle je hra i do nepohody," řekl Klaus.

Klaus šel dnes na karlovarském Mezinárodním filmovém festivalu poprvé do kina. Vybral si jihoafrický snímek Carmen z Khayelitshe. V sobotu ho čeká český Román pro ženy a při zakončení festivalu ještě zhlédne americký film Sin City.

Letos o konkrétních filmech přemýšlel déle. Na rozdíl od loňského protibushovského dokumentu Michaela Moora Fahrenheit 9/11, který ho ale nakonec příliš nenadchl, neměl předem žádnou jasnou představu.

Filmy si vybíral Klaus z programu už při cestě do Karlových Varů, seznam doznal konečné podoby ve čtvrtek.

"Pro jihoafrickou verzi Bizetovy opery Carmen jsem se rozhodl, protože bych chtěl vidět něco zvláštního. Půjde o interpretaci známého příběhu ve zcela jiném kulturním a civilizačním prostředí, na což se velmi těším. V minulosti jsem už viděl různé varianty Carmen," řekl Klaus.

Pro Román pro ženy Filipa Renče se rozhodl údajně proto, že režiséra vyřadil hned v prvním kole tenisového turnaje. Návštěvu adaptace románu spisovatele Michala Viewegha proto bere jako určitou satisfakci a slib daný Renčovi.

"Film Sin City je volbou pořadatelů, jako konzervativní člověk bych vybral něco jiného. Na druhou stranu to beru jako možnost vidět snímek, na nějž bych asi jindy nešel. Takhle mohu poznat něco odlišného a udělat si vlastní názor," uvedl Klaus.

Film Sin City - Město hříchu režiséra Roberta Rodrigueze vychází z legendárního komiksového seriálu. Odehrává se ve fiktivním velkoměstě a drsným lyrismem nezapře volnou inspiraci spisovateli takzvané drsné školy. Při loňském zakončení festivalu viděl Klaus pro změnu animovaný film Shrek.

,