Kirk Douglas dostane v Berlíně Zlatého medvěda

Americký herec Kirk Douglas převezme při únorovém filmovém festivalu v Berlíně Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Na počest čtyřiaosmdesátileté hollywoodské legendy organizátoři 51. ročníku Berlinale uspořádají přehlídku dvaceti filmů, v nichž Douglas hrál. "Kirk Douglas vynikajícím způsobem ztvárnil samu podstatu pionýrského ducha a typického amerického individualismu," prohlásil ředitel festivalu Moritz De Hadeln. Berlinale se uskuteční od 7. do 18. února příštího roku.

Douglas, který je otcem herce Michaela Douglase, byl třikrát nominován na Oscara za role v filmech 'Champion' (Šampión, 1949), 'Lust for Life' (Žízeň po životě, 1956) a 'The Bad and the Beautiful' (Zlo a krása, 1952). Prestižní ocenění však obdržel až před pěti lety za celoživotní dílo.

Na hereckou dráhu Douglas vykročil v roce 1946 a velmi často se na stříbrném plátně objevoval v rolích drsných mužů Divokého Západu. Proslul jako představitel Spartaka ve stejnojmenném filmu Stanleyho Kubricka z roku 1960.

Douglas se stane dvanáctým držitelem Zlatého medvěda za celoživotní dílo. Před ním byli takto oceněni například James Stewart, Sophia Lorenová, Alain Delon, Catherine Deneuveová a naposledy Jeanne Moreauová.

Kirk Douglas a jeho syn Michael