Nejen v roli prezidenta se letos na festivalu představil Jiří Bartoška. Spolu...

Nejen v roli prezidenta se letos na festivalu představil Jiří Bartoška. Spolu se scenáristou a režisérem Petrem Kolečkem (druhý zleva) a herečkou Martinou Czyžovou totiž chystá tragikomedii Zbožňovaný, ke si zahraje hlavní roli (23. srpna 2021). | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Domácí komedii Zbožňovaný doprovodí do kin pět zahraničních novinek

  • 0
O šest novinek týdne se v kinosálech podělí děti, hudební fanoušci, náročnější festivalové publikum i lidé hledající spíše oddechovou zábavu.

Malým divákům je určen australský animovaný příběh 100% vlk, jehož čtrnáctiletý hrdina čeká podle rodinné tradice na proměnu ve vlkodlaka, jenže místo hrůzného tvora se z něj stane roztomilý pudl.

Ctitelé kapely Oasis dostanou dárek v podobě britského hudebního dokumentu Oasis Knebworth 1996, který se vrací ke slavným koncertům skupiny a v němž vedle pamětníků z řad návštěvníků vypovídají také sami muzikanti, zejména Liam Gallagher a Noel Gallagher.

Nejen v roli prezidenta se letos na festivalu představil Jiří Bartoška. Spolu se scenáristou a režisérem Petrem Kolečkem (druhý zleva) a herečkou Martinou Czyžovou totiž chystá tragikomedii Zbožňovaný, ke si zahraje hlavní roli (23. srpna 2021).

Blízko ke světu hudby má rovněž projekt Last and First Men. Natočil jej jako svou první a bohužel i poslední režijní práci předčasně zesnulý islandský skladatel Jóhann Jóhannsson, který vlastní melodie vložil do experimentální básně varující před zánikem lidstva. Potkávají se v ní památky z doby Titova režimu v bývalé Jugoslávii a hlas Tildy Swintonové.

Příběh Mainstream režírovala pokračovatelka slavného filmařského klanu Gia Coppola a vypráví v něm milostný příběh dvojice, která svým bojem proti spotřebnímu hlavnímu proudu ovládne internet, jenomže právě sláva mění mužovu povahu i vývoj partnerského vztahu.

Nepochybným vrcholem premiérové kolekce je drama nominované na Oscara, které jeho autorka Jasmila Žbaničová nazvala Quo vadis, Aida? Titulní hrdinka za balkánského konfliktu tlumočí pro vojáky OSN v Srebrenici obklíčené srbskými jednotkami, kde se schyluje k pověstnému masakru, zatímco žena se snaží zachránit alespoň své nejbližší.

Soubor přírůstků kin uzavírá domácí komedie o záletném lékaři na penzi Zbožňovaný, v níž se potkali Jiří Bartoška, Zuzana Kronerová a Ivana Chýlková.