Čínská herečka Liou I-fej v roli Mulan ve stejnojmenném velkorozpočtovém akčním filmu z produkce společnosti Walt Disney. | foto: Walt Disney Studios

Poté, co Tenet zklamal, doufají kina v čínskou bojovnici Mulan

  • 22
Vytoužený průlom návštěvnosti se zatím nekonal, na akční sci-fi Tenet přišlo o víkendu jen něco málo přes čtyřicet tisíc lidí, takže se naděje kin přenesly k jiné hollywoodské novince.

Pod názvem Mulan vtrhne od pátku do sálů hraná verze animované disneyovky Legenda o Mulan, výpravná pohádka o mladé bojovnici ze staré Číny. Česko patří k výjimkám, kde nákladná podívaná plná bitevních scén může navzdory koronaviru do kin, neboť v zemích, ve kterých působí streamovací služba Disney+, je k dispozici pouze online - včetně Spojených států.

Proti Mulan se od čtvrtka postaví ještě tři novinky týdne. Romantické drama After: Přiznání cílí zejména na teenagery, kteří si oblíbili své vrstevníky už v předchozím příběhu After: Polibek. V něm se vzorná studentka a její rebelský protějšek přes veškerá protivenství dali dohromady, ovšem pokračování napovídá, že osudový vztah může začít skřípat, jestliže z chlapcovy minulosti se vynoří temné stíny a po dívčině boku zase případný náhradník.

Nejzábavnější překvapení přináší nenápadný dokument Králové videa, který mapuje divokou tuzemskou éru pašovaných západních filmů a jejich pokoutního fanouškovského rychlodabingu. Díky ukázkám se totiž mnohdy mění v nostalgickou komedii.

Kolekci uzavírá obnovená premiéra světové klasiky, restaurovaného snímku Alaina Resnaise Loni v Marienbadu. Film sledující hotelové setkání muže a ženy byl natočený podle scénáře Alaina Robbe-Grilleta, spoluzakladatele takzvaného francouzského nového románu, který byl za něj nominován na Oscara, vznikl v roce 1961 a na festivalu v Benátkách vyhrál Zlatého lva.