43. MFFKV - Křišťálový glóbus pro oceněně

43. MFFKV - Křišťálový glóbus pro oceněně - Tisková konference před startem filmového festivalu v Karlových Varech, hotel Orientla Mandarin Praha (23. června 2008) | foto: Petr Topič, MF DNES

Kdo vyhraje festival ve Varech? Představujeme filmy z hlavní soutěže

  • 1
Čtrnáct filmů se letos dostalo do hlavní soutěže 43. ročníku karlovarského festivalu. Nechybí mezi nimi hned dva české snímky - Děti noci a Karamazovi. Získají Křišťálový glóbus?

. Děti noci

Česká republika, 2008, 80 min., režie: Michaela Pavlátová

Děti noci - Martha Issová a Jiří MádlOfka rezignovala na své sny a prodává v nonstop obchůdku svého švagra. Její svět tvoří podobné ztracené existence, jako je ona, které skutečně žijí jen v noci. Dokáže skoncovat s uměle prodlužovaným dětstvím, najde pravou lásku a překročí hranice rodné čtvrti? Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová vypráví intimní příběh z nočního pražského Karlína. - o filmu Děti noci čtěte více zde

. Dr. Alemán

Německo, 2008, 106 min., režie: Tom Schreiber

Mladý německý lékař Marc přijíždí do kolumbijského velkoměsta Cali na výměnný pobyt a začíná pracovat v místní nemocnici. Skutečnou školu života však získává v místní chudinské čtvrti, kde potkává přátele a nachází lásku. Zvídavý Evropan toužící po vzrušení se však brzy zaplétá se světem zločinu, kde berou za své jeho dosavadní názory, ideály a sny.

. Fotograf

Indonésie, Francie, Nizozemsko, Švýcarsko, Švédsko, 2007, 94 min., režie: Nan T. Achnas

Mladá prostitutka Sita si najde levný, neútulný podnájem v podkroví malého fotografického ateliéru. Mezi dvěma životními ztroskotanci - mladou ženou a uzavřeným, stárnoucím fotografem - začne vznikat křehké pouto díky prchavě tajemnému světu fotografických obrazů. Mají šanci společně uniknout traumatizující minulosti a brutálně nelítostné přítomnosti?

. Karamazovi

Česká republika, Polsko, 2008, 100 min., režie: Petr Zelenka

Do polského Krakova přijíždí divadelní soubor z Prahy, aby na alternativním festivalu v místních ocelárnách uvedl jevištní adaptaci slavného Dostojevského románu. Během zkoušky se skutečné drama přelévá z jeviště do reality - do zákulisí, mezi diváky... Režisér Petr Zelenka se ve svém tematicky i formálně výjimečném snímku, oscilujícím mezi fikcí a dokumentem, opírá o úspěšné představení pražského Dejvického divadla.

. Kytara

USA, 2007, 92 min., režie: Amy Redfordová

Debutující Amy Redfordová režíruje vynikající Saffron Burrowsovou v působivém dramatu mladé ženy, náhle konfrontované s vlastní smrtelností. S perspektivou méně než dvou měsíců života se vážně nemocná třicátnice Melody odhodlá splnit si své dosud nezrealizované sny. Skutečnou událost scenáristicky zpracoval undergroundový filmař Amos Poe.

. Pátrání

Maďarsko, Švédsko, Irsko, 2008, 107 min., režie: Attila Gigor

Netradiční kriminální příběh o muži, který se pro záchranu své matky umírající na rakovinu nechá najmout na zabití neznámého člověka. Jako patolog provede vraždu rychle a takřka bezbolestně. Dopis, který po vraždě obdrží, mu však odhalí souvislosti, které netušil.

. Ranní ptáče dále doskáče

Itálie, 2008, 105 min., režie: Francesco Patierno

Hořká komedie podle autobiografické knihy slavného italského rozhlasového spíkra, jehož profesionální úspěch se po dlouhá léta svářel s prokletím notorického dostihového sázkaře. Elio Germano (Můj bratr je jedináček) v hlavní roli strhujícího příběhu jedné nevšední osobnosti na pozadí věrně zachycených 80. let.

. Skoro celá pravda

Francie, 2007, 95 min., režie: Sam Karmann

Anne je atraktivní žena na prahu středního věku, která se marně pokouší spravedlivě dělit svůj čas mezi náročnou práci televizní moderátorky a rodinu. Podobné problémy však mají i její kolegové a přátelé. A navíc - co je v rámci spletitých vztahů pravda a co lež? Tragikomickou mozaiku inspirovanou románovým bestsellerem Stephena McCauleyho zdobí brilantní herecké výkony Karin Viardové a Andrého Dussolliera.

. Šachta

Čína, 2008, 98 min., režie: Čang Čch'

ŠachtaNenápadná oslava života se zaměřuje na osudy příslušníků tříčlenné rodiny v hornickém městě na západě Číny. Namísto křiklavé prvoplánové sociální kritiky film ukazuje čínskou realitu bez příkras a portrét koloběhu života povyšuje na obecně platnou, nadčasovou úroveň.

. Ukrutně šťastni

Dánsko, 2008, 105 min., režie: Henrik Ruben Genz

Ukrutně šťastniMladý kodaňský policista je za trest převelen do provinčního městečka na Jutském poloostrově. Záhy se dostává do konfrontace s podivínskými obyvateli, jejichž svět končí u nedalekých bezedných močálů. Groteskně laděné temné drama s prvky westernu a hororu vyniká originální stylizací a skvělými hereckými výkony.

. Vzdálená chvění

Belgie, Francie, 2008, 100 min., režie: Manuel Poutte

Vzdálená chvění (Manuel Poutte)Bandiougou sní o odchodu do Evropy. Náhlý zvrat štěstěny však rozpoutá sérii událostí, které mladý Senegalec považuje za prokletí. Zvrátit zlý osud může pouze cesta do nitra Afriky, na kterou se vydává spolu s trojicí Francouzů. Výtvarně podmanivé psychologické drama přibližuje poutavým způsobem střet dvou kultur.

. Za sklem

Chorvatsko, 2008, 80 min., režie: Zrinko Ogresta

Za sklemDlouholetá milenka Ana a manželka Maja naléhají, aby pětatřicetiletý architekt Nikola Jeren skoncoval se životem ve lži a rozhodl se pro jednu z nich. Komorní psychologické drama nastoluje otázku, zda v našem životě může rozhodovat prvek, se kterým jsme si odvykli počítat - osudová tragická náhoda.

. Zajatec

Rusko, Bulharsko, 2008, 80 min., režie: Alexej Učitěl

ZajatecVálka na Kavkaze, kde jeden jediný den může zahrnout celý život. Dobro se tu proměňuje v prokletí, smrt v jediné možné řešení a krása v děs a hrůzu. Boj o přežití nastavuje svoje měřítka a podřizuje jim i normy chování, vymykající se všem představám o morálce.

. Záminky

Španělsko, 2007, 90 min., režie: Silvia Muntová

Příběh konfliktního manželství divadelní režisérky Vieny a lékaře Daniela. Příběh o sdíleném osamění, nedokonalé lásce, nesplněných slibech a touhách. O výmluvách, které si vymýšlíme jako překážky svého štěstí.

,